Svet
4 ogledov

Američane čaka pomik v desno

1/10
Žurnal24 main
Prve projekcije rezultatov kongresnih volitev v ZDA slabo kažejo demokratom, ki so že izgubili več sedežev v senatu.
Američani izbirajo predstavnike za 435 članski predstavniški dom, v katerem imajo demokrati sedaj 255, republikanci pa 178 sedežev (po en demokratski in republikanski sedež sta prazna) ter odločajo o 37 sedežih v 100-članskem senatu. Izbirajo tudi 37 guvernerjih zveznih držav. Pred volivci so tudi številna referendumska vprašanja, od legalizacije marihuane v Kaliforniji, do določitve angleščine kot uradnega jezika v Oklahomi.

Prve projekcije rezultatov kongresnih volitev v ZDA, ki sta jih opravili televizijski mreži CNN in NCB,  slabo kažejo demokratom predsednika Baracka Obame, ki so že izgubili več sedežev v senatu. Dva favorita konzervativne stranke čaja, Marco Rubio in Rand Paul, ki sta zmagala na Floridi in v Kentuckyju, bosta odšla v Washington.

Glede na napovedi javnomnenjskih raziskav bodo demokrati morda obdržali večino v senatu, v predstavniškem domu pa je najverjetnejša zmaga republikancev. Zakonodajnim pobudam Baracka Obame se tako obetajo težki časi.

Za prevzem večine morajo republikanci v spodnjem domu kongresa prevzeti najmanj 29 sedežev, kar se bo glede na javnomnenjske raziskave po vsej verjetnosti tudi zgodilo. Reuters-Ipsos napoveduje, da bodo republikanci dobili 231 sedežev v predstavniškem domu, v senatu pa naj bi večino ohranili demokrati, a se bo njihova premoč zmanjšala.

Američanom se tako obeta obrat v desno, demokratski predsednik Obama pa bo imel prihodnji dve leti velike težave pri vodenju države, saj se bo moral spoprijemati s političnimi nasprotniki v kongresu. Nekateri analitiki celo napovedujejo, da bo izid današnjih volitev odločil tudi o tem, ali Obamo čaka drugi mandat v Beli hiši ali ne.

Obama je v ponedeljek opozoril, da bo imel izid volitev vpliv še desetletja in pozval Američane, naj ne obupajo nad njegovimi dvoletnimi prizadevanji za spremembe. Opozoril je, da se bodo z republikanci vrnile politike, ki so bile leta 2008 krive za gospodarsko krizo, zaradi katere je še vedno vsak deseti Američan brezposeln. "Bistvo je: napredujemo, gremo v pravi smeri," je dejal Obama v pogovoru za radio. "Če bo druga stran bolj entuziastična, bomo lahko imeli težave pri napredku države," je še dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.