Svet
7 ogledov

Američani bi Kitajcem prodajali riž

rjavi riž Žurnal24 main
Ameriški kmetje verjamejo, da so se po dolgoletnem trudu vendarle približali izdaji dovoljenja, s katerim bodo lahko začeli prodajati riž na kitajskem trgu. To bi spodbudilo ameriško kmetijstvo, ki se zadnje čase sooča s težavami zaradi stagnacije cen.

Kitajska je sicer največji svetovni pridelovalec riža, vendar pa porabi skoraj vse, kar pridela, tako da je za nahranitev 1,3 milijarde ljudi že zdaj prisiljena dovoliti uvoz riža s Tajske in iz Vietnama. ZDA medtem veljajo za četrto največjo izvoznico riža na svetu, svoj pridelek pa izvažajo v več kot 100 držav. Kitajska Američanom do zdaj kljub temu ni želela odpreti svojega trga, češ da njene inšpekcije (še) niso ocenile, da je neoporečen.

Da bi to spremenili, so predstavniki Ameriške zveze pridelovalcev riža kitajske inšpektorje povabili na obisk farm v Arkansasu, Kaliforniji in Louisiani.

Upajo na bogatenje srednjega sloja

itajska se je sicer dolgo držala politike samozadostne preskrbe z žiti in se je v tem smislu izogibala zanašanju na druge države. Ker pa se zlasti v mestih sooča z vse več migranti in ker prihodki njenih prebivalcev rastejo, je povpraševanje po osnovnih živilih preseglo domačo pridelavo.

Skladno s tem je morala Kitajska začeti uvažati koruzo, v zadnjih letih pa je postala tudi ena največjih uvoznic soje.

Američani ob tem upajo, da bo kitajski srednji sloj sčasoma postal bogatejši in da bo pripravljen kupovati bolj kakovosten ameriški riž, čeprav je dražji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.