Svet
7 ogledov

Američani bodo še dolgo izbirali

Mitt Romney EPA
V ameriški zvezni državi Iowa se začenja izbor republikanskega kandidata, ki bo poskušal spodnesti stolček Baracku Obami v Beli hiši. Pot do tja je še dolga – splošne volitve bodo šele novembra.

Največ možnosti, da dobi prvo bitko v vojni med republikanskimi kandidati za predsedniškega izbranca na novembrskih volitvah, ima Mitt Romney, nekdanji guverner Massachusettsa. Teksaški guverner Ron Paul je z njim skoraj izenačen, med favoriti pa je tudi nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum. Manj možnosti imajo nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Newt Gingrich iz Georgie, guverner Teksasa Rick Perry in kot edina ženska kongresnica iz Minnesote Michele Bachmann.

Romney je že kmalu po začetku republikanskega iskanja pravega kandidata veljal za zelo verjetni izbor, a del republikancev mu ne zaupa, ker naj bi bil premalo konservativen. Za zanimivo alternativo znotraj vrha stranke je veljal temnopolti Herman Cain, a je odpadel, ker so ga spodnesli spolni škandali.

Republikanci tako še ne vedo prav dobro, koga bi izbrali, da bi se pomeril kot nasprotnik demokrata Baracka Obame. Romney je po nekaterih javnomnenjskih anketah eden redkih, ki lahko konkurira Obami, zato je kar verjetno, da bo do konca v igri za kandidata nasprotnikov demokratskega tabora. Sicer pa ima Romney za kampanjo tudi največ zbranega denarja – samo z Wall Streeta je pridobil 3,5 milijona dolarjev sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.