Svet
11 ogledov

Američani bodo še dolgo v Iraku

General Petraeus: V Iraku je zaznaven napredek, razmere pa so še naprej nestabil Žurnal24 main
Vrhovni poveljnik ameriških oboroženih sil v Iraku David Petraeus je svetoval preložitev umika ameriških čet iz Iraka. Bagdad so spet zajeli spopadi šiitskih milic.

Odbora ameriškega senata za obrambo in zunanje zadeve sta v torek zaslišala Davida Petraeusa, generala s štirimi zvezdicami in poveljnika ameriških sil v Iraku. General Petraeus je navzočim senatorjem in vsem trem predsedniškim kandidatom sporočil dve temeljni novici: V Iraku je na področju varnosti zaznaven počasen, a nestabilen napredek; vpliv Irana v Iraku se krepi. Največ zaslug za umiritev razmer naj bi po njegovih besedah imelo 30.000 novih vojakov, ki so jih ZDA lani poleti poslale v Irak.

Koncu ameriške zasedbe ni videti konca

 

Al Sadr grozi s koncem premirja

Ponekod v Bagdadu so spet izbruhnili spopadi med milico šiitskega klerika Moktade Al Sadra in milicami, zvestimi iraški vladi. "Če se vladna in ameriška operacija proti mojim borcem v treh dneh ne zaustavi, bom preklical premirje, ki sem ga razglasil avgusta lani," je zagrozil Al Sadr.

Do julija se bo iz države med rekama Evfrat in Tigris umaknilo 30.000 od 160.000 trenutno nameščenih ameriških vojakov. "Za obdobje po koncu tega delnega umika priporočam 45-dnevno spremljanje varnostnih razmer, ki nam bo zagotovilo podatke, kolikšno število vojakov bomo v Iraku v prihodnje potrebovali," je dejal Petraeus. Dodal je še, da se lahko trenutne relativno ugodne razmere še vedno poslabšajo. Največjo grožnjo iraški varnosti naj bi predstavljali Iran, ki nadzoruje "nekatere šiitske milice", in pripadniki Al Kaide, ki so še vedno dejavni, čeprav jim je precej sunitskih zaveznikov v osrednjem delu Iraka obrnilo hrbet.

Torkova izdaja britanskega časopisa Guardian pa poroča, da bodo ZDA še zelo dolgo navzoče v Iraku. Konec leta se namreč izteče veljavnost sporazuma med ZDA in OZN, ki prvim daje pravico skrbeti za položaj varnosti v Iraku. Obe strani naj bi se že pogajali o novem sporazumu, ki naj bi po navedbah časnika ZDA priznaval pravico do "časovno neomejene vojaške prisotnosti v Iraku". Osnutek sporazuma ZDA naj prav tako ne bi postavljal omejitev v zvezi s številom vojakov, ki jih lahko imajo stacionirane v Iraku.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.