Svet
11 ogledov

Američani dan pred obletnico z roko v roki

Obletnica napadov 11. septembra
1/3
Reuters
11. september nas je okrepil, je dejal Barack Obama ob obisku pokopališča v Washingtonu dan pred deseto obletnico napadov na WTC. "Bil je najhujši dan v mojem življenju," je o spominu dejala ena prebivalk New Yorka.

"Vsako leto posebej na nek način ne prenesem tega, a zdaj je že deseto leto in čutila sem, da je pomembno, da o tem spregovorim," je dejala Juliet Di Frenza danes v New Yorku. Dodala je še: "To je bil najhujši dan v mojem življenju."

Številni so se danes, tako kot Juliet, udeležili slovesnosti pod geslom "Hand in Hand" (Z roko v roki). V parku v New Yorku so se med minuto tišine prijeli za roke in pomislili na vse žrtve. Največja slovesnost bo jutri v new Yorku, minila pa bo brez političnih govorov.
Spominske slovesnosti za skoraj 3000 žrtev terorističnih napadov 11. septembra 2001 bodo sicer potekale v New Yorku, Pentagonu in Shankesvillu v Pensilvaniji. Obama bo odšel v vsa tri mesta. Na večer pred deseto obletnico pa je poudaril: "Združene države so močnejše kot pred desetimi leti, Al Kaida pa je na poti k porazu".

Pri mestu Shanksville v ameriški zvezni državi Pensilvaniji je sicer danes potekala prva od večjih slovesnosti v počastitev spomina na žrtve terorističnega napada, na kateri so se spomnili 40 potnikov in članov posadke letala United Airlines 93, ki so se uprli štirim ugrabiteljem ter preprečili napad na kongresno palačo v Washingtonu. nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton je njihovo dejanje primerjal z bitko pri Alamu proti mehiški vojski leta 1836 oziroma bitko pri Termopilah proti Perzijcem v antični Grčiji.

Komentarjev 2