Svet
23 ogledov

Američani družbi Bell Pottinger plačali pol milijarde "friziranje" novic iz Iraka

Ameriški vojaki v Iraku se bodo morali še precej potruditi, če bodo hoteli Irak Žurnal24 main
Združenje raziskovalnih novinarjev s sedežem v Veliki Britaniji je objavilo poročilo o tem, kako je ameriška vlada britanskemu podjetju za odnose z javnostmi Bell Pottinger plačala več kot pol milijarde dolarjev za vodenje strogo zaupne propagandne vojne v Iraku.

Družba Bell Pottinger s sedežem v Londonu je bdela nad pripravo video posnetkov, ki so jih nato objavili, češ da so delo Al Kajde. Prirejali so tudi novice in jih distribuirali medijskim družbam na Bližnjem vzhodu.

Iraški vojaki na prizorišču obsežnega bombnega napada v šiitskem predelu Bagdada | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Operacijo so vodili iz ameriške vojaške baze Camp Victory v Bagdadu, delali pa z ramo ob rami z glavnimi poveljniki ameriške operacije v Iraku. 

Za potrjevanje propagandnih video posnetkov je bil zadolžen general David Petraeus – prvi mož koalicijskih enot, ki so jih v vojni na iraških tleh vodili Američani.  Tisti Petraeus, ki je kasneje postal šef Cie. V nekaterih primerih je zeleno luč za objavo video posnetkov dala tudi Bela hiša. 

Raziskovalni novinarji so se do informacij dokopali s številnimi intervjuji vladnih uslužbencev in uslužbencev podjetja, ki je skrbelo za "friziranje" informacij. 

Guru, ki je izdelal podobo Margaret Thatcher 

Po načrtu naj bi čez dva meseca ameriški vojaki prekinili akcije v urbanih okolj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Timothy Bell, nekdanji direktor družbe Bell Pottinger, ki jo je ustanovil nekoč tesen sodelavec britanske premierke Margaret Thatcher,  je novinarjem potrdil, da je podjetje delalo v tajni operaciji. Poročali pa so Pentagonu, Cii in ožjemu krogu ljudi okrog predsednika ZDA. 

Bell sicer velja za "piarovskega guruja", ki je za nekdanjo britansko premierko skrbno izdelal strategijo njene pojavnosti v medijih. Ima tudi velike zasluge, da za vsaj tri zmage britanskih konzervativcev na volitvah. Thatcherjeva mu je kasneje vrnila uslugo in mu podelila naziv viteza. 

Bell je sodeloval tudi s številnimi tiranskimi režimi. Lobiral je za Savdsko Arabijo, najele so ga tudi Beloruske oblasti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar olor
    olor 16:21 05.oktober 2016.

    Za vso trpljenje ljudstva so krive velike sile, ki delajo v svojem interesu. Tudi mi bi, če nebi bili pikica na zemljevidu. In kako bodo sedaj ZDA in VB vrnile Sadama nazaj, pa Gadafija, pa še marsikaterega voditelja države, ki ...prikaži več jim nisi bili po godu? In kaj imamo sedaj, trumo beguncev s katerimi se moramo mi ubadati. Begunce naj vzamejo države, katere so krive da so begunci šli iz svoje domovine.

  • tecumseh_1975 10:32 05.oktober 2016.

    a pri nas je pa kaj drugače al kaj mislite? Vprašajte raje malo po ..predvsem državnih in paradržavnih firmah koliko plačujejo Pristopu za tako dejavnost.

  • Božidar Dinič 16:04 04.oktober 2016.

    izrodek pohitite dokler je še jama odpprta v imenu kristusovih naj bo ubit vsak partizan hm hm hm