Svet
14 ogledov

Američani glede piratstva razdvojeni

Piratstvo. Shutterstock
Po torkovi zatemnitvi spletne strani Wikipedia v angleškem jeziku so začeli razmišljati tudi ameriški zakonodajalci. Začela je upadati podpora predlogu zakona proti spletnemu piratstvu in zaščiti intelektualne lastnine.

V predstavniškem domu je predlog zakona skupaj s 30 sosponzorji pripravil republikanec iz Teksasa Lamar Smith, v senatu pa demokrat iz Vermonta Patrick Leahy, skupaj s 40 sosponzorji. Smith še vztraja, vendar mu sosponzorji uhajajo, Leahy pa se je sprijaznil s tem, da zakon v predlagani obliki ne more biti sprejet. V obeh domovih ameriškega kongresa gre v bistvu za predlog istega zakona, le z drugim imenom, kar pa ni pomembno, saj bo treba v primeru potrditve oba predloga na koncu poenotiti.

Pozvali so jih, naj zaščitijo intelektualno lastnino

"Stari" mediji, kot so izdajatelji, filmarji in glasbeniki, so več let pritiskali na kongres, naj sprejme zakon, s katerim bo zaščitil njihove intelektualne pravice pred piratskimi spletnimi stranmi, ki prodajajo knjige, filme in glasbo, še preden uradno pridejo v javnost. Zahteva je bila preprosta in ni predstavljala nobenega problema, še posebej ob dejstvu, da je industrija trdila, da jim piratstvo krade sto tisoč delovnih mest in prihodke od izvoza, ki so večji od letalske, avtomobilske ali kmetijske industrije.

Vendar pa je predlagana zakonodaja grozila, da se bodo ZDA podobno kot glede smrtne kazni spet postavile ob bok malopridnim državam, kot sta na primer Iran in Kitajska, ki cenzurirata spletne vsebine in s tem grobo posegata v svobodo informiranja in izražanja. Stari mediji so na svojo stran dobili celo nekdanjega demokratskega senatorja iz Connecticuta Christopherja Dodda, ki je zdaj predsednik Ameriškega filmskega združenja, pred upokojitvijo pa se je vpisal v zgodovino kot avtor zakonodaje o reformi finančnega sistema ZDA.

V Beli hiši zakonodaje ne bodo podprli

Zaskrbljenost nad predlogom zakonodaje za omejevanje spletnega piratstva je konec preteklega tedna izrazila tudi Bela hiša. "Čeprav verjamemo, da spletno piratstvo na tujih spletnih straneh predstavlja problem, ki zahteva resne zakonodajne odgovore, pa ne bomo podprli zakonodaje, ki omejuje svobodo govora ter ogroža dinamiko in inovativnost interneta," je sporočila administracija predsednika Baracka Obame.

Komentarjev 1
  • privat 08:39 23.januar 2012.

    piratstvo je zdravo za demokratičen svet!! v kolikor omejuješ piratstvo omejuješ demokracijo in zaveščanje malih ljudi!