Svet
26 ogledov

Američani izgubili nadzvočno letalo

falcon HTV Wikipedia
Ameriška obrambna agencija za napredne raziskovalne projekte (Darpa) je kmalu po izstrelitvi izgubila stik z novim nadzvočnim brezpilotnim letalom.

Darpa je v zračni bazi Vanderberg v Kaliforniji poskusno izstrelila novo nadzvočno brezpilotno letalo, ki bi lahko doseglo hitrost 21 tisoč kilometrov na uro. Letalo, imenovano Falcon Hypersonic Technology Vehicle-2 (HTV-2), je bilo uspešno izstreljeno na hrbtu rakete in bi moralo poleteti na rob vesolja, nato pa se zagnati nazaj proti Zemlji s hitrostjo, ki je dvajsetkrat večja od hitrosti zvoka. S takšno hitrostjo bi na primer let od Los Angelesa do New Yorka trajal le 12 minut.

Približno 36 minut po izstrelitvi se je letalo uspešno ločilo od rakete, nato pa so "izgubili" stik z njim. Kot je sporočila agencija, so pred izgubo signala uspeli pridobiti za devet minut podatkov. Zakaj je prišlo do izgube signala, ni jasno. Med vzroki se omenjata tudi previsoka hitrost letala ali pa druge tehnične težave. Po prvih podatkih pa je letalo padlo v Pacifik, domnevno nekje na predvideni poti leta.

Darpa je podoben poskus opravila že lani, z enakim rezultatom oziroma izgubo stika kmalu po izstrelitvi.

Komentarjev 2
  • Mr.Bean 07:17 12.avgust 2011.

    še dobro da pade v Pacifik...

  • roscha 22:53 11.avgust 2011.

    Mater je to hiter avion, še signal jim uide.