Svet
9 ogledov

Američani izgubljajo upanje

binladen_reu_main225 Žurnal24 main
Devet let po terorističnih napadih v Ameriki upada prepričanje, da bodo kdajkoli ujeli vodjo Al Kaide, Osamo Bin Ladna. Ta za zdaj v dvoboju z ameriško silo še vedno vodi.

Združene države Amerike so v devetih letih v svoji vojni zoper terorizem brez dvoma zabeležile kar nekaj plusov v javnem mnenju; ker nekaj vodilnih članov mreže Al Kaida je ubitih. Kljub temu pa v javnosti vse bolj vlada prepričanje, da njenega vodilnega moža, Osamo bin Ladna ne bodo ujeli nikoli.

Medtem ko je leta 2001 le 20 odstotkov Američanov izražalo dvom, da bodo bin Ladna ujeli, je danes – po javnomnenjski raziskavi CNN-a – takšnega mnenja že 67 odstotkov vprašanih.

Washington post ugotavlja, da je Bin Laden v devetih letih od napada naprej doživel, da se je njegova praktično anonimna organizacija, ki jo je sestavljalo nekaj sto fanatikov, razraste v najbolj poznano  mednarodno blagovno znamko takoj po McDonaldsu.

Za njegovo glavo FBI še vedno ponuja nagrado 25 milijonov dolarjev. Konec lanskega leta je sicer ameriška vlada priznala, da nima verodostojnih podatkov o tem, kje bi se bin Laden nahajal, špekulira pa se, da naj bi bil na težko dostopnem območju meje med Afganistanom in Pakistanom.

Vojna se razrašča
Združene države Amerike se medtem še vedno borijo z izzivi nacionalne varnosti, ob obletnici poročajo tamkajšnji mediji. Kot ocenjuje Washington Post, je lahko Osama bin Laden z izkupičkom napada več kot zadovoljen; ne le zaradi tri tisoč žrtev ter dejstva, da je bilo prizadeto samo srce ameriške finančne in vojne moči.

Po vojnah v Iraku in Afganistanu, začetih v imenu končnega obračuna s terorizmom, zaradi katerih je Amerika zapravila milijarde dolarjev in v katerem je umrlo preko pet tisoč Američanov, se islamski fundamentalizem širi tudi v Ameriki. Ta dopušča, da se gradnja islamskega centra na Mahattnu razrašča v predmet nacionalne debate in pri tem nemočno gleda, kako pastor s Floride s svojo grožnjo glede sežiga korana, ujezi tudi „ameriške prijatelje“ v islamskem svetu. Tudi če vse to bin Laden ni mogel predvideti, je hitro razumel potencial dogodkov; v svojem video sporočilu iz leta 2004 se je javno pohvalil, da Ameriko vodi po poti samouničenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.