Svet
11 ogledov

Američani na sodišče za Nevihto

Pogodbenik ameriške vojske MPRI je bil ustanovljen po odpuščanju v vojski te vel Žurnal24 main
Skupina Srbov, ki so med vojno v Jugoslaviji živeli na področju hrvaškega Knina, od pogodbenega sodelavca ameriške vojske zahteva za osem milijard evrov odškodnin.

Tožbo so sprožili na zveznem sodišču v ameriškem Chicagu. V njej pogodbenika ameriške vojske, podjetje Military Professional Resources Inc. (MPRI, v prevodu Profesionalna vojaška sredstva), obtožujejo, da je hrvaško vojsko usposobil za operacijo Nevihta. To naj bi storil, čeprav je vedel, da bodo v njej storjeni zločini nad srbskim prebivalstvom.

 

Srbe želim spraviti iz moje države.
Hrvaški obrambni minister v času vojne Gojko Šušak naj bi to izjavil na sestanku s podjetjem MPRI

Naloga MPRI, ki ga je hrvaška vojska za več milijonov evrov najela oktobra 1994, je bila prek svojih zvez Hrvaški zagotoviti vojaško opremo, tudi topništvo, in ga Hrvaški dostaviti. Hrvaški so bili po pogodbi dolžni zagotoviti tudi podatke iz ameriških vojaških satelitov o dogajanju v Krajini, ti podatki pa so bili namenjeni topovskemu obstreljevanju, piše v tožbi. Z njo za 200 tisoč prizadetih Srbov zahtevajo za okoli osem milijard evrov odškodnin.

V tožbi še navajajo, da se je podjetje MPRI ves čas zavedalo, da so bila njegova dejanja v nasprotju z resolucijo Združenih narodov 713. Z zadnjo so leta 1991 uvedli embargo na uvoz orožja v Jugoslavijo. Resoluciji kot podizvajalec ameriške vojske sicer niso bili zavezani, tako da so zakonito lahko storili, česar ameriška vojska ni smela.

 

Operacijo Nevihta je leta 1995 izvedla hrvaška vojska, gre pa za največjo kopensko vojaško operacijo v Evropi po drugi svetovni vojni. Z njo je Hrvaška vojska porazila krajinske Srbe, ki so se v času vojne kot Republika Srbska krajina želeli odcepiti od Hrvaške in se borili proti Hrvaški.


Predsednik samooklicane Republike Srbske krajine med letoma 1992 in 1994 Goran Hadžić je na begu pred haaškim sodiščem. To ga obtožuje zločinov proti človeštvu in vojnih zločinov. Na sojenje v Haagu pa med drugim čaka tudi Hrvat Ante Gotovina, eden vodilnih generalov operacije Nevihta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.