Svet
18 ogledov

Američani ne bodo dali niti ficka

1/4
Žurnal24 main
Barack Obama se bo srečal s sorodniki enajstih delavcev, ki so umrli v eksploziji naftne ploščadi v Mehiškem zalivu. Proti BP-ju pa njegova administracija že načrtuje nove ukrepe.

Ameriški predsednik, ki je zaradi domnevno počasne reakcije na dogodke priča številnim kritikam, bo sorodnikom umrlih izrekel sožalje. "Mislim, da se želi pogovoriti z njimi o tem, kaj so jim domači pravili o varnosti in o tem, katere spremembe bi morali izvesti," je dejal tiskovni predstavnik Robert Gibbs.

Obamova administracija je sporočila, da je BP pristal na pospešitev izplačevanja odškodnin tistim, ki sta jih iztekanje nafte v morje in nesreča tako ali drugače prizadela. Olje v morje izteka že od 20. aprila.

Zadnje fotografije dogajanja v Mehiškem zalivu si lahko ogledate v galeriji.

Amerika BP-ju ne bo dala niti ficka
Delnice podjetja BP so od takrat padle na najnižjo vrednost od leta 1997. Ameriški generalni državni tožilec Eric Holder pa je odločen: Američani ne bomo plačali niti ficka za popravljanje nastale škode, pravi.

Obama s predstavniki kongresa načrtuje sestanek, na katerem bodo pregledali obstoječo zakonodajo in se dogovorili, kako jo lahko posodobijo do te mere, da bodo žrtve te nesreče čim bolje zaščitene. V ponedeljek bo že četrtič obiskal prizadeto regijo, do takrat pa bo njegova administracija še stopnjevala pritisk na BP. Obama prav v tem času želi dokazati, da vse niti trdno drži v rokah, in tako odgovoriti na kritike. Izključeni niso niti pravni postopki zoper BP. "Naredili bomo vse potrebne korake za to, da Američani ne bodo plačali za to," pravi Holder.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.