Svet
9 ogledov

Američani opozorjeni pred potovanji v tujino

potovanje turisti Shutterstock
Ameriški State Department opozarja na previdnost ameriških državljanov pred potovanji v tujini. Zaprli več veleposlaništev v islamskih državah. Poziv Britancem, naj zapustijo Jemen.

Ameriški State Department je v četrtek naznanil, da iz previdnosti zaradi groženj s terorističnimi napadi začasno zapira nekaj veleposlaništev v islamskih državah, v petek pa je izdal še opozorilo Američanom, naj bodo do konca avgusta posebej previdni pri potovanjih v tujino.

Kot vedno Američani tudi tokrat niso izpostavili držav, kjer naj bi bila teroristična grožnja posebej aktualna, vendar pa poteza malce bolj "praktičnih" Britancev govori o tem, da gre najverjetneje za Jemen, kjer je aktivna Al Kaida na Arabskem polotoku.

Poziv britanskim državljanom, naj zapustijo Jemen

Tako London kot Berlin sta za nedeljo in ponedeljek zaprla svoji veleposlaništvi v Jemnu. Britansko zunanje ministrstvo je ob tem državljane pozvalo, naj zaradi nevarnosti krepitve nasilja nemudoma zapustijo Jemen. Tistim, ki bodo ostali, v primeru potrebe najverjetneje ne bodo mogli nuditi pomoči, so opozorili.

Slovenija v Jemnu nima svojega veleposlaništva.

Previdnost zaradi lanskega napada

Odločitev za zaprtje 21 ameriških veleposlaništev na Bližnjem vzhodu in severu Afrike ter v nekaterih drugih islamskih državah je bila sprejeta iz previdnosti, kar je tudi razumljivo glede na lanski napad na ameriški konzulat v libijskem Bengaziju, ki Beli hiši še vedno povzroča politični glavobol.

Zadnje podobno veliko opozorilo pred napadi je bilo izdano lani malce pred napadom v Bengaziju, v katerem je med drugimi umrl veleposlanik ZDA v Libiji Christopher Stevens. Kljub opozorilu je do napada in žrtev prišlo, zato bo zanimivo opazovati, ali so se v State Departmentu medtem kaj naučili.

Al Kaida ne počiva

"Sprotne informacije nakazujejo, da organizacije, povezane z Al Kaido, še naprej načrtujejo teroristične napade v regiji in širše. Prizadevanja za napade bodo morda povečali do konca avgusta," pravi opozorilo State Departmenta, ki državljanom polaga na srce, naj bodo še posebej previdni na krajih, kjer se zbirajo turisti, in pri uporabi sredstev javnega prevoza.

Glede na to, da so Britanci zaprli veleposlaništvo v Jemnu, se opozorila najverjetneje nanašajo na Al Kaido na Arabskem polotoku, ki je po likvidaciji voditeljev v Afganistanu in Pakistanu prevzela pobudo pri vodenju teroristične vojne proti ZDA.

Voditelj podružnice te organizacije pokojnega Osame bin Ladna, Kasim al Rimi, je nazadnje junija po internetu pozival k napadom na ameriške cilje in hvalil "čečenska brata", ki sta izvedla napad na bostonskem maratonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.