Svet
16 ogledov

Američani ponovno napadli v Iraku

Jez EPA
Američani so v včeraj pozno zvečer ponovno posredovali z zračnimi napadi, tokrat kot podporo pri zaščiti jezu. Džihadisti pa naj bi usmrtili enega od ugrabljenih libanonskih vojakov.

"Na prošnjo iraške vlade, je ameriška vojska z zračnimi napadi posredovala proti Islamski državi Iraka in Levant (Isil) v bližini jezu Haditha v provinci Anbar,“ je v izjavi za javnost danes sporočil tiskovni predstavnik ameriškega Pentagona John Kirby, ki je nadaljeval, da so napadli, da bi zagotovili varnost jezu Hadita, ki tako ostaja pod nadzorom iraških varnostnih sil, s podporo sunitskih plemen.

 "Potencialna izguba nadzora nad jezom ali okvara jezu, bi bila v primeru poplav huda grožnja ameriškemu osebju v Bagdadu in tudi tisočim iraškim državljanom," je še razloge za ponovne zračne napade pojasnil Kirby.

Nove napade gre še pričakovati

Ameriški predsednik Barack Obama je ob prvem zdračnem napadu ameriških sil v Iraku v začetku avgusta sicer napovedal, da bodo Združene države posredovale le za zaščito ameriških interesov in zagotavljanje varnosti iraški prebivalcev. A včerajšni zdračni napadi, niso prva razširitev vojaškega posredovanja Američanov, pred tem so izvedli tudi zračne napade na pripadnike Isil ob mosulskem jezu, da so ga lahko kurske sile ponovno prevzele nadzor nad njim.

"Če bo potrebno, bomo še naprej bomo izvajati podobne operacije kot podporo iraškim varnostnim silam in sunitskim plemenom, ki varujejo jez Haditha,“ je še pojasnil Kirby. Jez na reki Evfrat namreč zagotavlja vodo milijonom Iračanov in zato predstavlja ključno strateško točko. Prav tako pa je to druga največja hidroelektrarna v Iraku.

Nova obglavljanja

Islamski skrajneži Isil pa naj bi včeraj obglavili še drugega libanonskega vojaka, ki so ga ugrabili ob koncu avgusta na libanonsko-sirski meji. Pripadniki Isil so 30. avgusta v videu sporočilo zagrozili, da bodo usmrtili devet libanonskih vojakov, ki jih zadržujejo, če iz libanonskih zaporov ne bodo spustili zaprtih pripadnikov Isil.

Pred tem je v javnosti zaokrožilo že več posnetkov z brutalnimi usmrtitvami, tudi dveh ameriških novinarjev, za katere džihadisti trdijo, da so del povračilnih ukrepov zaradi ameriških zračnih napadov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.