Svet
16 ogledov

Američani si bodo puško lahko "natisnili"

cody wilson Facebook
Cody Wilson je novi heroj ameriškega orožarskega lobija, ki se bori proti strožjim zakonom za posedovanje strelnega orožja.

25-letni študent prava iz Texasa je namreč s 3D tiskalnikom proizvajalca Stratasys naredil delujočo puško, in to takšno, s katero je Adam Lanza v Newtownu pobil 26 ljudi. Več ameriških senatorjev bi puško tipa AR-15 zato prepovedalo.

Wilson je že napovedal, da bo načrte za izdelavo liberatorja (osvobojevalca) naložil na spet. Dostopni bodo brezplačno. Vsak, ki bo prišel do 3D tiskalnika, si bo lahko omenjeno orožje naredil sam, kar pomeni, da bi bili strožji orožarski zakoni neučinkoviti. Vsako strelno orožje ima namreč serijsko številko, s pomočjo katere jo lahko izsledijo. Orožje, ki bo ustvarjeno na skrivaj v neki garaži, ne bo registrirano.

Vse, kar je možno, mora biti tudi dovoljeno, pravi Wilson. S tem pa se ne strinja izdelovalec 3D tiskalnika Stratasys, ki od Wilsona zahteva, naj jim vrne tiskalnik. Wilsonova puška na prvi pogled spominja na igračo, saj je iz plastike. Če bo Wilson za izdelavo liberatorja dobil uradno dovoljenje, bo vanj moral vgraditi kovinske dele. Če detektor kovin orožja ne prepozna, Wilsonov projekt ne bo dobil dovoljenja.

Komentarjev 2
  • mph 19:20 06.maj 2013.

    Škoda, ker sem ti lahko dodelil samo 1 plus. :-)

  • romank 08:13 06.maj 2013.

    Temu kretenu pa nadvse privoščim,da mu ravno z enim takim natisnjenim pihalnikomprerešetajo njegovo prazno idiotsko bučo !!!