Svet
15 ogledov

Američani v strahu pred katastrofo

Nacionalni center za orkane opozarja, da bi lahko Earl povzročil pravo razdejanj Žurnal24 main
Orkan Earl se je okrepil v orkan četrte stopnje in potuje proti ZDA.

Earl naj bi po napovedih ameriškega Nacionalnega centra za orkane v Miamiju na Floridi potoval vzhodno od otokov Turks in Caicos in Bahamskih otokov, v nekaj dneh pa naj bi dosegel obalo ZDA. Če jo bo dosegel, bi lahko povzročil katastrofalno škodo, opozarjajo vremenoslovci.

Earl že potuje s hitrostjo 215 kilometrov na uro. "Ne pričakujemo, da bo oslabel. Kvečjemu se bo še okrepil," je opozoril meteorolog Rob Marciano. Nacionalni center za orkane na svoji spletni strani svari, da je ob orkanih četrte stopnje na petstopenjski lestvici velika nevarnost poškodb in smrti, predvsem zaradi predmetov, ki jih nosi veter. Obenem opozarjajo, da so na njihovi spletni strani zapisani nasveti, kako ravnati v primeru, da se orkan nevarno približa kopnemu.

Zaznamoval Portoriko
Earl se je v ponedeljek pomikal mimo Karibov, ki pa jih ni dosegel. Kljub temu je v Portoriku za seboj pustil nekaj sledi. Tamkajšnje oblasti poročajo, da je okoli 174 tisoč gospodinjstev ostalo brez elektrike, prebivalci pa še ne pomnijo takšnih padavin in vetra. Nekatere ceste so popolnoma neprevozne, oblasti pa so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma, dokler s cestišč ne odstranijo električnih drogov in dreves.

Orkan Danielle, ki se je nad Atlantskim oceanom razvil pred Earlom, je medtem oslabil v tropsko nevihto, na območju pa se je oblikovala tropska nevihta Fiona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.