Svet
10 ogledov

Američani zapustili Irak

Menjava zastav v Iraku ob odhodu Američanov.
1/15
Reuters
Ameriška misija v Iraku se je s spustom zastave v vojaški bazi pri Bagdadu zaključila. Po prepričanju vodstva ameriškega obrambnega ministrstva je bila misija vredna krvi in denarja ter je Irak popeljala na pot demokracije.

ZDA so s spustom zastave v bazi pri Bagdadu uradno končale misijo v Iraku, ki so jo začele marca 2003 z invazijo za strmoglavljenje režima Sadama Huseina. Slovesnosti se je udeležil tudi ameriški obrambni minister Leon Panetta, ki je dejal, da je bila misija "vredna krvi in denarja" in da je Irak popeljala na pot demokracije.

Misija je v skoraj devetih letih zahtevala življenja 4.500 ameriških vojakov, okoli 32 tisoč jih je bilo ranjenih, stala pa je več kot 800 milijard dolarjev. Cena, ki po ocenah Panette ni bila previsoka.

V slavnostnem nagovoru vojakom je poudaril, da se ZDA glede Iraka nimajo česa sramovati. "Tu smo prelili veliko krvi. Ampak ne zaman. S to misijo smo dosegli, da je ta država spet suverena, neodvisna, samostojna in lahko skrbi za lastno varnost," je poudaril.

Do konca leta bodo odšli še zadnji

V Iraku je trenutno še okoli štiri tisoč ameriških vojakov, ki pa bodo državo zapustili v prihodnjih nekaj dneh, do konca leta. S tem se bo dokončno zaključil poseg v Iraku, v katerem so imeli Američani na vrhuncu konflikta okoli 170 tisoč vojakov v več kot 500 bazah po vsej državi.

Zdaj sta ostali v ameriških rokah samo še dve oporišči. Po 31. decembru pa bo v Iraku ostalo samo še 150 ameriških vojakov, ki bodo zadolženi za varovanje ogromnega poslopja ameriškega veleposlaništva v Bagdadu.

Komentarjev 1
  • Trsten 17:22 15.december 2011.

    Malo se bodo spočili, šli za božič k maši, ponovem letu pa napad na Iran. Pred Perzijskim zalivom že čakajo 3 letalonosilke. O tem malo kdo kaj napiše.