Svet
9 ogledov

Američani zapustili Irak

Irak Reuters
Irak zapustili še zadnji ameriški vojaki. Vojna terjala 4 500 življenje ameriških vojakov.

Irak so danes zgodaj zjutraj preko meje s sosednjim Kuvajtom zapustili še zadnji ameriški vojaki. Konvoj približno 100 vozil s 500 vojaki je mejo prečkal ob 5.38 po srednjeevropskem času. V Iraku, kjer so imele ZDA na vrhuncu operacije 170.000 vojakov, jih sedaj ostaja le še nekaj sto na območju ameriškega veleposlaništva.

Tako se je končala skoraj devet let trajajoča vojna v Iraku, ki je terjala 4500 ameriških vojakov ter na desettisoče Iračanov. Washington je zanjo porabil skoraj bilijon dolarjev. 1,75 milijona Iračanov je moralo zapustiti svoje domove.

Bojna operacija kočana že lani

ZDA so bojno operacijo v Iraku sicer zaključile že leta 2010 in so nato postopoma predajale varnostne naloge iraškim varnostnim silam. V petek so Iračanom slovesno predale nadzor nad svojo še zadnjo vojaško bazo v državi, že omenjeno bazo Imam Ali, ki so ji Američani sicer nadeli ime baza Adder.

V državi sedaj ostaja le še 157 vojakov, ki bodo izvajali urjenje na območju ameriškega veleposlaništva, ter majhen kontingent marincev, zadolženih za varnost ameriške diplomatske misije.

Dogovor o odhodu že lani

Da bodo zadnji vojaki odšli do konca leta 2011, sta se Bagdad in Washington dogovorila že leta 2008 v času prejšnjega ameriškega predsednika Georgea Busha, da bo do dokončnega umika v tem roku dejansko prišlo, pa je sedanji predsednik Barack Obama potrdil oktobra letos.

Pogajanja o morebitnem podaljšanju ameriške vojaške prisotnosti v Iraku so propadla, ker Bagdad ni hotel pristati na imuniteto ameriških vojakov pred kazenskopravnim pregonom v Iraku.

Komentarjev 2
  • privat 09:30 02.januar 2012.

    za nobeno državo prijatelj...le za par visoko nasramnih ljudi,ki živijo kot židi...samo zopet vere ali verniki to ne morejo biti!!

  • mufi 15:03 18.december 2011.

    Za katero državo je pravzaprav umrlo teh 4500 američanov ? Za ameriko ali irak ?