Svet
4 ogledov

Američanu pokazali jedrski objekt

Znanstvenik, ki mu objekta niso dovolili fotografirati, je še pojasnil, da Sever Žurnal24 main
Severna Koreja je ameriškemu znanstveniku, ki je bil na obisku v tej državi, prejšnji teden pokazala velik nov objekt za bogatenje urana, v katerem je že nameščenih več sto centrifug.

Znanstvenik Siegfried Hacker z univerze Stanford je za časnik New York Times povedal, da ga je severnokorejski objekt osupnil in da je o stvareh, ki jih je videl tam, že obvestil Belo hišo. Med drugim so Američanu pokazali sodobno nadzorno sobo, iz katere je moč upravljati z na stotine centrifugami. Znanstvenik, ki mu objekta niso dovolili fotografirati, je še pojasnil, da Severna Koreja trdi, da je v objektu že nameščenih 2000 centrifug, ki tudi delujejo.

Po navedbah ameriških oblasti je Severna Koreja omenjeni jedrski objekt zgradila zelo hitro in v tajnosti, saj aprila lani, ko so iz države izgnali zadnje mednarodne inšpektorje, še ni obstajal. New York Times predvideva, da je morala osiromašena in mednarodno izolirana Severna Koreja za tako hitro gradnjo jedrskega objekta imeti pomoč iz tujine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.