Svet
4 ogledov

"Amerika ne želi vohuniti"

Barack Obama Reuters
Obama poskuša z nadzorom vohunskih programov svoje državljane in svet prepričati, da ne želijo vohuniti za navadami ljudmi.

Ameriški predsednik Barack Obama je danes obljubil, da bo njegova administracija pregledala programe vladnega nadzora. Na novinarski konferenci v Washingtonu je tudi napovedal, da bo od kongresa zahteval, naj pregleda sporni del patriotske zakonodaje, ki dovoljuje zbiranje telefonskih podatkov.

"Vsi ti ukrepi bodo zagotovili, da bodo Američani lahko zaupali, da so naši napori skladni z našimi interesi in našimi vrednotami," je poudaril Obama. "Drugim po svetu želim še enkrat jasno povedati, da Amerika ne želi vohuniti za navadnimi ljudmi," je zagotovil.

Odstavek 215

Obama je napovedal, da bo od kongresa zahteval, naj pregledala odstavek 215 patriotske zakonodaje, ki je bila sprejeta po terorističnem napadu 11. septembra 2001, vladi pa omogoča dostop do telefonskih in drugih podatkov državljanov.

Zavzel se je tudi za začetek javne razprave o postopkih na sodiščih, ki pri sprejemanju odločitev o odobritvi nadzora poslušajo le vladno stran, ne pa tudi nasprotnih argumentov, kar je sicer običajna praksa v ameriškem pravosodju.

Obama je tudi dejal, da bo njegova administracija odstranila oznako zaupno z dokumentov o nadzoru in imenovala skupino zunanjih strokovnjakov, ki bodo pomagali zagotoviti ravnotežje med varnostjo in zasebnostjo državljanov.

Polemike o varnosti in zasebnosti je sprožil nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden, ki je razkril podrobnosti o obsežnem programu nadzora nad telekomunikacijami in internetom.

Komentarjev 2
  • crvit 10:45 10.avgust 2013.

    Amerikanosi vohunite tak da kr glava peče malo se vam kdo zdi sumljiv ga kratkomlo ubijete in rečete da je izginil v sumljivih okoliščinah bljak pfej doma raje porihtajte zadeve da se vam narod med sabo ne o poklal potem ...prikaži več pa pojdite drugam delat sranje in se delat pametne

  • mph 23:29 09.avgust 2013.

    Bi moral na koncu reči "častna lopovska". :-) Pa ja ne misli, da mu (no, tem ,ki so mu sestavili, kaj mora prebrat) kdorkoli z malo več možgani kot povprečna kokoš to (jim) verjame?