Svet
13 ogledov

Amerika žaluje za vojaki

FOTO: AFP
1/6
Žurnal24 main
Ameriški predsednik Obama je sporočil, da za trinajstimi ljudmi, ki ji je pobil vojaški psihiater major Nidal Malik Hasan, žaluje cela Amerika.

Major Nidal Malik Hasan je edini, ki je sodeloval v pokolu v največjem ameriškem vojaškem oporišču na svetu Fort Hood v Teksasu. Ob pol dveh po lokalnem času (ob pol devetih zvečer po našem) je začel streljati okoli sebe ter ubil 12 vojakov in enega civilista. 30 ljudi je ranil, od tega jih je 28 še vedno v bolnišnici, a v stabilnem stanju, je povedal predstavnik oporišča poveljnik John Rossi. Pred strelskim pohodom je Hasan, ki je že v priporu, zaklical: "Alahu Akbar", kar pomeni Alah je velik.

Obama: Žaluje cel narod
Ameriški predsednik Barack Obama je povedal, da za žrtvami pokola žaluje ves narod. "Kar vemo, je to, da družine, prijatelji in cel narod trenutno žaluje za hrabrimi moškimi in ženskami, ki so bile žrtve včerajšnjega napada."

V Fort Hoodu – kot največjem ameriškem vojaškem oporišču na svetu – živi okrog 40 tisoč vojakov. Gre za najhujši množični pokol v ameriški vojaški bazi. Eden od vojakov, ki je bil priča streljanju, se spominja: "Bil je popoln kaos."

Ukazal je, da morajo vse zastave na Beli hiši in drugih zveznih poslopjih viseti na pol droga, in sicer do 11. novembra, ko praznujejo dan veteranov. To bo le skromen izraz spoštovanja za tistimi, ki so umrli, je še dodal.

"Dovolj težko je že, če izgubimo te pogumne moške in ženske v tujini, še bolj grozljivo pa je, če izgubijo življenje v domači bazi na ameriških tleh," je še povedal.

Iščejo vzrok za pokol
Kaj je pripeljalo 39-letnega vojaškega psihiatra majorja, da je streljal, se sprašujejo vsi. Streljal je oblečen v vojaško uniformo in z dvema pištolama, ena je bila polavtomatska.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Po navedbah vojske naj bi majorja kmalu poslali v Afganistan, čemur pa je močno nasprotoval ter si želel zapustiti vojsko. Nekateri mediji poročajo, da bi moral iti v Irak, čemur pa se je uprl in najel celo odvetnika, da bi to preprečil. To je trenutno najverjetnejši vzrok za pokol.

V oporišču je pomagal vojakom, da so se soočali s stresom in morami, ki so posledica sodelovanja v vojaških akcijah v tujini.

Hasan je v ZDA rojeni musliman in naj bi imel v vojski težave zaradi svojega porekla.

Samomorilce primerjal z vojaki
Po poročanju Sky Newsa so na dan prišle fotografije z interneta, na katerih primerja samomorilske napadalce z vojaki, ki žrtvujejo svoje življenje za soborce tako, da se vržejo na mino. Tudi njegovi nadrejeni naj bi zaradi teh fotografij postali bolj pozorni naj in to že pred šestimi meseci.

Preiskava v teku
Specialna enota policije je preiskala Hasanovo stanovanje, da bi našla kar koli, kar bi pojasnilo streljanje.  Preiskovalci bodo z delom nadaljevali tudi ponoči.

So pa v trgovini v Fort Hoodu odkrili video posnetek, ki prikazuje Hasana le nekaj ur pred pokolom, kako kot vsak dan kupuje jutranjo kavo in krompirjeve krokete. Njegovo obnašanje je bilo po besedah lastnika trgovine povsem normalno.

Odzvala se je tudi Hasanova družina. Njegov bratranec Nader Hasan je v njihovem imenu izjavil, da so "pretreseni in užaloščeni".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.