Svet
9 ogledov

Ameriko napadla zaradi vojn v Iraku in Afganistanu

Tamerlan in Džohar Carnajev Reuters
Napadalca sta delovala sama, napad pa sta izvedla zaradi ameriškega posredovanja v Iraku in Afganistanu.

Brata Carnajev sta bombi na bostonskem maratonu podtaknila zaradi ameriških intervencij v Iraku in Afganistanu. Informacijo je za Washington Post potrdil ranjeni 19-letni Džohar Carnajev.

Mlajši napadalec je sicer še vedno v bolnišnici, govoriti pa ne more. Preiskovalcem je priznal, da sta skupaj z bratom načrtovala in izvedla napad, v katerem so umrli trije ljudje, več kot 250 je ranjenih.

Brata sta najverjetneje delovala samostojno in nista bila povezana z nobeno izmed ekstremnih islamskih skupin. Z ideologijo ekstremnega islamizma sta se namreč spoznala prek interneta.

Vir Washington Posta trdi tudi, da je Tamerlana, ubitega brata, pred časom že izpraševal FBI. Iz Moskve je FBI namreč dobil informacije, da se je mladi Čečen med obiskom v Rusiji srečal z radikalnimi islamisti. Konkretnih podatkov, ki bi to dokazovali, ni bilo najdenih.

Ostal živ, ker ni Američan

"Ne bovo te ubila, ker nisi Američan," sta brata zagotovila mlademu Kitajcu, ki sta mu na begu pred policijo ukradla avto. Oborožena sta vdrla v njegovo vozilo in mu zagrozila s pištolo: "Si slišal za bombo v Bostonu? Jaz sem to naredil," je prestrašenemu moškemu zabrusil Tamerlan.

Policistom je povedal, da sta ga okradla približno 40 minut po streljanju, v katerem je bil ustreljen policist Sean Collier. Ko sta se brata ustavila na bencinski postaji, jima je pobegnil. Zaposlenemu na bencinski je povedal, kaj se dogaja, ta pa je obvestil policijo, poroča Huffington Post.

Mogoče so ravno zaradi napake na bencinski policisti izsledili napadalca. Nadzorne kamere so jim namreč pokazala tako znamko vozila kot registrsko oznako avtomobila, s katerim sta bežala.

Komentarjev 2
  • ghz891 02:50 24.april 2013.

    Ekonom loncem polnjenim z eksplozivom in manjšimi kovinskimi objekti.Koncept take naprave ni ravno tako zelo neumen, saj so ekonom lonci načrtovani da zdržijo določen tlak.

  • Janko Kotnik 23:27 23.april 2013.

    Ej idioti, kdo je napadel ameriko???????????? a z ekonom.loncem?? nagravžni ste pisunčki!!!