Svet
7 ogledov

Ameriška balonarja iščejo tudi Hrvati

Eden izmed tekmovalnih balonov mednarodne dirke, ki je imel več sreče kot pogreš Žurnal24 main
Američana, ki sta sodelovala na tekmovanju z baloni, sta pogrešana že dva dni. V reševalno akcijo so se vključili tudi Hrvati.

Američana Richarda Abruzza in Carol Rymer Davis, udeleženca tekme Gordon Bennett 2010, pogrešajo od srede zjutraj. Tekmovanje se je začelo v britanskem mestu Bristol v soboto zvečer. Zadnji signal, ki so ga prejeli z balona, je bil v sredo ob 8. uri zjutraj, 21 kilometrov od italijanske regije Gargano v Jadranskem morju.

Italijanske oblasti so že v sredo sprožile iskalno akcijo, v kateri sodelujejo helikopterji, vojno letalstvo, gasilci in obalna straža, prav tako pa iskanje poteka po kopnem. Od včeraj ju iščejo tudi Hrvati. Na področje otoka Palagruža so napotili letalo Pilatus PC 9 obalne straže, ki preiskuje otok.

"Čeprav imata satelitski telefon in drugo vrhunsko opremo za iskanje pomoči, nič od tega nista uporabila od svojega zadnjega javljanja," je povedal Don Cameron, direktor tekme. Abruzzo jim je še sporočil, da jima primanjkuje plina in da ju je zajela fronta. "To je lahko nevarno za balon na plin, posebej če je poln vodika. Zavedata se nevarnosti, sta vrhunska profesionalca, in zagotovo ne bosta tvegala," je še povedal Cameron.

Omenjeno tekmovanje z baloni poteka vsako leto, kjer poskušajo tekmovalci doseči najdaljšo točko. Abruzzo in Davisova sta že skupaj tekmovala, leta 2006 sta pristala na tretjem mestu na tekmovanju po Ameriki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.