Svet
1808 ogledov

Ameriška visoka kazen Kimu

Kim Džong Un Donald Trump Singapur srečanje Epa
Ameriško sodišče Severni Koreji naložilo kazen v višini več kot 500 milijonov dolarjev.

Gre za odškodnino za smrt študenta Otta Warmbierja; tožbo so vložili njegovi starši. Kot je znano je ameriški študent umrl kmalu zatem, ko je bil izpuščen iz zapora v Severni Koreji.

V tej državi je bil na potovanju skupaj s turistično skupino; marca leta 2016 so ga oblasti v Severni Koreji prijele zaradi suma, da je kradel propagandni poster.

Obsodili so ga na 15 let zapora in prisilnega dela. Po večkratnem posredovanju ameriških oblasti so ga v Severni Koreji izpustili in vrnili v Združene države Amerike. Po prihodu domov je junija leta 2017 umrl. Njegovi starši so povedali, da je bil med drugim v Severni Koreji mučen. Ko se je vrnil domov,  je bil praktično slep in gluh, obe roki je imel zmečkani, močno poškodovani so bili njegovi zobje, ni se odzival na besede, trzal je in ječal. Zdravstveni strokovnjaki domnevajo, da so ga med drugim mučili z elektrošoki.

Otto Warmbier | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Vzrok smrti še do današnjega dne ni povsem jasen.

Sodba ameriškega sodišča je v veliki meri simbolična zmaga staršev, saj ne obstaja mehanizem, po katerem bi morala Severna Koreja to kazen tudi plačati.

Otto Warmbier Ukradel je plakat Slovenija Iz Severne Koreje prišel kot "rastlina" Otto Warmbier Slovenija Študent po povratku iz Severne Koreje umrl

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1