Svet
16 ogledov

Ameriška vojska: potrebno bo tudi kopensko posredovanje

bombniki EPA
Zračni napadi na položaje Islamske države potekajo neprenehoma, pravijo v Washingtonu, kjer hkrati ugotavljajo, da samo iz zrakai ne bodo mogli uničiti vojske Islamske države.

Zavezniška letala so ponoči zadela položaje borcev Islamske države (IS), ki napadajo mesto Kobane v bližini turške meje, poroča BBC. Mesto, kamor se je v preteklih dneh zateklo okoli 140 tisoč civilistov,  branijo Kurdi, ki so prestopili mejo s Turčijo.

Zavezniki so prvič zadeli tudi položaje IS v osrednji provinci Homs, pa tudi v mestu Minbej blizu zahodne meje območja, ki ga nadzira organizacija. Obstreljujejo tudi mesto Raka.

Koalicija se širi

Iz vojaške baze na Cipru so danes proti Iraku poleteli britanski lovci, "Lahko potrdimo, da tornadi kraljevih zračnih sil letijo nad Irakom in so v pripravljenost za uporabo v napadu, če in ko so prepoznane primerne tarče," je sporočil tiskovni predstavnik britanskega obrambnega ministrstva. Položaje islamistov v Iraku obstreljujejo francoski lovci. Podporo pri vojaškem posredovanju pa sta napovedali tudi  Belgija in Danska. Belgija naj ima pripravljenih šest lovcev F-16, Nizozemska sedem.

Samo zračni napadi ne bodo dovolj

Po navedbah Pentagona so zračni napadi Siriji prekinili črpanje nafte, ki džihadistom zagotavlja dotok denarja.

V poveljstvu ameriških vojaških sil pa že napovedujejo, da samo zračni napadi ne bodo dovolj, da bi uničili oborožitev borcev Islamske države. Da bi lahko v Siriji premagali nevarne skrajneže, bi urjenje in orožje potrebovalo do 15.000 zmernih sirskih upornikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.