Svet
6 ogledov

Ameriške zadnjice največje onesnaževalke

Američani prisegajo na mehki WC papir. Za recikliranega menijo, da podoben karto Žurnal24 main
Ne veliki avtomobili, ki pijejo na hektolitre bencina, temveč straniščni papir za delikatne ameriške zadnjice je tisti, ki okolju povzroča največ škode.

Okoljevarstveniki v ZDA so pričeli s kampanjo proti velikim proizvajalcem WC-papirja, s katero želijo ozavestiti ameriško javnost, kakšna škoda se dela naravnemu okolju le zato, da lahko na potrebi uporabljajo ekstra mehke, vatirane ali z losjonom oplemenitene rolice higienskega papirja. Za izdelavo takšnega papirja je namreč potrebno ogromno kemikalij ter naravnega lesa.

"To je izdelek, ki ga uporabljamo manj kot tri sekunde, naravne posledice njegove proizvodnje pa so veliko dolgoročnejše," opozarja Allen Hershkowitz, znanstvenik pri fundaciji Natural Resources Defence Council.

Prihodnje generacije bodo na naše ravnanje s toaletnim papirjem gledale kot na eno največjih potrat moderne dobe, dodaja. Pri tem opozarja, da je kar 98 odstotkov vsega toaletnega papirja, ki ga uporabijo Američani, izdelanega iz gozdnega lesa, medtem ko v Evropi in drugod po svetu do 40 odstotkov papirja izdelajo iz recikliranega papirja.

 
 

To je ameriški fenomen. Ljudje ne razumejo, da je mehkoba v tem primeru enako uničevanju narave.

Allen Hershkowitz

 
Milijoni za prepričevanje v udobje
Kot piše britanski Guardian, v ZDA vlada prepričanje, da so izdelki in recikliranega papirja neudobni in podobni kartonu. Takšno mnenje še spodbujajo kampanje proizvajalcev papirja, kot je Kimberly-Clark, ki je samo v treh mesecih lanskega leta za promocijo „luksuznih“ znamk toaletnega paprija porabil kar 25 milijonov dolarjev. Prav zaradi takšnih kampanj je v ZDA poraba kvalitetnega papirja lani porasla kar za 40 odstotkov.

V podjetju obtožbe, da Američanom vsiljujejo naravi škodljiv papir, zavračajo. "Na trgu je že dolgo tudi toaletni papir iz reciklaže. Če ga Američani želijo, ga lahko kupijo," pravi njihov predstavnik.

V ZDA že sicer porabijo daleč največ papirja, saj kar za trikrat presegajo povprečno porabo Evropejca in kar za stokrat porabo na Kitajskem. Le tretjina papirnatih izdelkov na ameriškem trgu je iz recikliranega papirja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.