Svet
17 ogledov

Ameriškega novinarja obglavil 23-letni Britanec

Obglavljenje novinarja Prtscr Youtube
Ameriškega novinarja naj bi usmrtil 23-letnik iz Londona, nekdaj poznan kot reper L Jinny. Pred kratkim je na twitterju objavil sliko sebe z odsekano glavo.

Britanske obveščevalne službe so identificirale morilca ameriškega novinarja Jamesa Foleyja, piše britanski časnika Sunday Times, ki se sklicuje na vire v vladi. Novinarja naj bi obglavil 23-letnik iz Londona Abdul Majeed Abdul Bari.

Teroristična skupina Islamska država je Foleya obglavila, da bi se tako maščevala za ameriške letalske napade na severu Iraka na pozicije džihadistov. Islamska država je posnetek usmrtitve Foleyja objavila v torek.

Fotografija z odsekano glavo

Na posnetku je poleg Foleya zamaskiran moški z britanskim naglasom. Moški naj bi po poročanju Sunday Timesa lani zapustil družino na zahodu Londona, in se šel borit na stran džihadistov. Nedavno naj bi na twitterju objavil svojo fotografijo, na kateri drži odsekano glavo.

"Maščevali se bomo nevernikom na zahodu. Ne bomo se umirili, dokler islam ne zmaga in dokler naša zastava ne zaplapola v vseh državah," je zadnje, kar je objavil na svojem twitter profilu Abdul Majeed Abdul Bari. Včasih je bil poznan londonski reper z umetniškim imenom L Jinny, ki se je v Londonu tudi rodil ter končal osnovno in glasbeno srednjo šolo. Veljal je za talentiranega glasbenika, za katerega se le sprašujejo, zakaj je krenil na pot, kjer je danes.

Britanski zunanji minister Philip Hammond je danes izrazil zgroženost ob tem, da je Foleyjev morilec imel britanski naglas. "To je izdaja naše države, vrednot in vsega, kar predstavljamo," je dejal Hammond.

Po ocenah britanskih obveščevalnih služb in policije naj bi se vsak mesec približno 20 britanskih skrajnežev odločilo, da odidejo v Sirijo in Irak, da bi se borili za Islamsko državo. Približno 500 naj bi jih že bilo tam.

Komentarjev 8
  • erikkk 10:45 25.avgust 2014.

    To seje zlo po svetu ... dokler preostali svet ne bo ukrepal ... bo to še naprej ...

  • kapibara 08:45 25.avgust 2014.

    Knjiga Ital. žal pokojne novinarke Oriana Falaci "Bes in ponos".. groza ko jo prebereš, pa še nič NE laže..

  • police 21:30 24.avgust 2014.

    ne razumem, če jim ni všeč v angliji, ameriki, nemčiji....., sloveniji... in povsod, naj poberejo stvari in popokajo dol, kjer jim je dobro.enostavno. one way ticket, and that is it.! :D