Svet
3 ogledov

Ameriški novinar nezaželen v Rusiji

Vladimir Putin Reuters
Rusija je ameriškemu novinarju Davidu Satterju, dolgoletnemu kritiku ruskega predsednika Vladimirja Putina, prepovedala vstop v državo.

Gre za eno od prvih tovrstnih potez Moskve po koncu hladne vojne. Moskva trdi, da je 66-letni Satter grobo kršil pogoje vizuma.

Satter, nekdanji dopisnik Financial Timesa in Wall Street Journala, ki je o Rusiji in nekdanji Sovjetski zvezi napisal tri knjige, je v Rusiji od septembra lani delal in živel kot svetovalec za Radio svobodna Evropa/Radio svoboda (RFE/RL).

V začetku decembra je Satter odpotoval v ukrajinsko prestolnico Kijev, od koder je poročal o obsežnih protestih proti vladi zaradi zavračanja podpisa pogodbe o približevanju EU. Težave so se začele, ko se je iz Ukrajine želel vrniti nazaj v Rusijo, saj je v času bivanja v tujini poskušal obnoviti svoj vizum za bivanje v Rusiji.

Ruske oblasti so ga 25. decembra obvestile, da je bila njegova prošnja za odobritev poročevalskega vizuma zavrnjena. Kot razlog so navedle, da je njegova prisotnost v državi "nezaželena".

Ne more do svojih osebnih stvari

"Pojasnili so mi, da je moja prisotnost v Rusiji s stališča varnostnih organov nezaželena. Razen tega niso bili navedeni nobeni razlogi," je iz Londona sporočil Satter.

"Moje osebne stvari so v Moskvi, kjer imam stanovanje. Brez dovoljenja za vstop v državo ne morem po njih. Rad bi se vrnil na delo v Moskvo, a brez vizuma ne morem," je dodal.

Prvi mož RFE/RL Kevin Klose je v izjavi, objavljeni na spletni strani radia, izpostavil, da bi lahko izraz "nezaželen" enačili z razglasitvijo Satterja za persono non grata.

Pojasnila niso dali

O incidentu so sicer že obvestili ameriško veleposlaništvo v Moskvi, ki je pri ruskih oblasteh tudi uradno protestiralo in zahtevalo pojasnilo, ki pa ga ni dobilo. Spor, ki bo dodatno zaostril odnose med Washingtonom in Moskvo, je izbruhnil le nekaj tednov pred začetkom olimpijskih iger v Sočiju.

Rusija v odzivu trdi, da je Satter kršil pravila vizuma, česar se tudi sam zaveda. Po poročanju britanskega BBC naj bi mu moskovsko sodišče novembra naložilo denarno kazen, ker se je zadrževal v državi po preteku veljavnosti prejšnjega vizuma, in mu naložilo, naj zapusti državo. Oblasti so mu izrekle tudi petletno prepoved vrnitve v Rusijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Satter je ta argument označil za "birokratsko zvijačo". Kot trdi, so mu zagotovili, da bo njegov vizum obnovljen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.