Svet
38 ogledov

Ameriški policisti letos ubili že 470 oseb

policist policija zda Reuters
Ameriški policisti so letos ubili že 470 ljudi, večina jih je bila belcev, največ pa so jih ubili v zvezni državi Kaliforniji. Angleški časopis Guardian se je sedaj odločil zbirati vse podatke o žrtvah.

Angleški časopis Guardian se je po več primerih policijskega nasilja v Združenih državah Amerike odločil, da bodo novinarji začeli zbirati podatke o osebah, ki so umrli zaradi policijskega posredovanja. Na svoji spletni so zapisali, da so se za projekt odločili, ker ameriška vlada nima popolnega spisa števila ljudi, ki so jih ubili organi kazenskega pregona.

Eric Holder, nekdanji ameriški generalni državni tožilec, je ob svojem odstopu povedal, da so razmere, ki vladajo na področju zbiranja podatkov "nesprejemljive“. Trenutno za bazo podatkov skrbi FBI, a se lahko vsaka policijska postaja sama odloči, ali bo podatke posredovala FBI-ju ali ne. Med letoma 2005 in 2012 je pri zbiranju podatkov sodelovalo le 1.100 policijskih postaj, to je le šest odstotkov vseh 18.000 policijskih postaj v ZDA.

"Upravičeni uboji“ oz. "uboj zločinca med opravljanjem službene dolžnosti“

Večina ubojev, ki jih navaja Guardian so t.i. "upravičeni uboji“ - uboji zločincev, ki so napadli policiste ali ogrožali druge državljane. Ne glede na to, pa je le kopica primerov raziskanih, večino še raziskujejo, v nekaterih primerih pa je že prišlo do sojenja policistom.

V večini primerov oz. 411 primerih so policisti zločince ustrelili, 27 jih je umrlo zaradi posledic, ki so jih utrpeli zaradi policijske uporabe električnega paralizatorja, štirinajst jih je umrlo medtem ko so bili priprti. Dvanajst oseb pa so policisti od začetka leta po nesreči povozili.

Največ oseb umre, ker ne sledi navodilom policistov

Med ubitimi osebami je bilo deset veteranov ameriške vojske. Po podatkih Guardiana je večina trpela za posttravmatsko stresno motnjo, ki je posledica preživetja izjemno hudega dogodka oziroma travme, tj. vojne. Štirideset oseb, ki so jih policisti ubili pa so po pričanih svojcev nameravali storiti samomor in so jih svojci klicala za pomoč, da bi jim pomagali rešiti ljubljene.

Primeri so zelo različni

Davida Kassicka so policisti ustrelili, potem ko je zbežal pri rutinskem prometnem pregledu. Kassick je bežal peš in se ulegel na tla, da ga bi lahko policisti lažje prijeli. Iz še nerazjasnenih razlogov, ga je policaj ležečega na tleh dvakrat ustrelil v hrbet. Kassick ni imel nobenega orožja. Primer je podoben temu neoboroženega Afroameričana Walterja Scotta, ki ga je policist prav tako večkrat ustrelil v hrbet, ko je ta bežal pred njim.

74-letnega Jamesa Allena so policisti ustrelila na njegovem domu, potem ko so svojci policijo poklicali, da bi preverili, če je srčni bolnik Allen v redu. Allen se na trkanje policistov ni odzval, po informacijah svojcev je slabo slišal, zato so policisti vdrli v hišo. Policisti so Allena našli v hiši, v roki je imel puško, ki je ni spustil iz rok, kot so to zahtevali policisti, zato so policisti Allena ustrelili.

Najstnika Williama Chapmana so sumili kraje v eni od poslovalnic ameriške trgovine Walmart. Na klic se je odzval policist Stephen Rankin, ki je 18-letnega Črnca ustavil na parkirišču trgovine. Med Chapmanom in policistom naj bi prišlo do prerivanja, Rankin je zato želel uporabiti svoj električne paralizator, ki ga mu pa je najstnik izbil iz rok. Policist je nato stopil dva koraka nazaj in Chapmana ustrelil. Rankin je že pred tremi leti ubil kazaškega priseljenca. Guardian pa je še dopisal, da je bil policist veteran, ki je na družbenih omrežjih objavljal nacistične slike.

V primeru Erica Harrisa, ki ga je 73-letni policist s polovičnim delovnim časom po nesreči ustrelil s pištolo namesto z električnim paralizatorjem, je bil policist že obsojen zaradi nenaklepnega uboja. Tudi Harris je bil neoborožen in bežal pred policisti, ki so ga v trenutku strela že ujeli in držali na tleh.

Komentarjev 4
  • mph 15:40 04.junij 2015.

    Se spomnim ja iz novic, youtubea, ... ampak vseeno ne bi primerjal z Američani. Vsaj ne na kratki rok, čeprav je vse možno v državi, ko nekateri odkrito simpatizirajo v politiki s takimi, ki so se borili kot zavezniki nacizma na naših tleh.

  • jakec1575 08:59 04.junij 2015.

    Tudi med slovenskimi vojaki in policisti imaš odkrite naciste, pa nikom ništa. Celo izobrazujejo ostale neonacije v taktikah. Zdaj se je to malo umirilo. Pred protesti pa je bilo v polnem zagonu. Pac stvar IQ, politicne podpore in uporabnost v ...prikaži več specificnih okoliscinah za politicne in izsiljevalske namene.

  • mph 19:48 03.junij 2015.

    Ja, ena najbolj degeneriranih družb na svetu (ok, IS jih presega) bi rada solila pamet celemu svetu in vsiljevala svoj model.