Svet
21 ogledov

Ameriški ponos jih je stal pouka

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Dijaki srednje šole v mestu Morgan Hill v ameriški zvezni državi Kalifornija so morali zapustiti pouk, ker so nosili majice z ameriško zastavo. Razlog: Žaljenje čustev Mehičanov.

Dijak Daniel Galli in njegovi štirje prijatelji so sedeli za mizo v času odmora za malico, ko je do njih pristopil predstavnik šole in zahteval, da naj umaknejo naglavne rute z motivom ameriške zastave oziroma narobe obrnejo majice, na katerih je bil prav tako motiv ameriške zastave.

"Rekel je, da jih lahko nosimo katerikoli drug dan," je dejal Daniel Galli, "toda današnji dan je občutljiv za mehiške Američane, saj praznujejo svoj največji praznik".

Petega maja leta 1862 je mehiška vojska zmagala v bitki s francosko vojsko in tako uspela doseči neodvisnost Mehike. Vsako leto tako praznik praznujejo tudi tisti Mehičani, ki živijo izven meja matične domovine.

Njegov prijatelj Dominic Maciel je bo tem dejal: "Rekli so, da, če bomo s takšno majico želeli vstopiti v razred, bo to prekršek in bomo zato suspendirani."

Dijaki tako niso mogli storiti nič drugega, kot da so se odpravili domov. A šele takrat jih je popadla jeza, ker niso mogli izraziti svojega ameriškega ponosa.

Razburjeni so bili tudi njihovi starši, saj niso mogli verjeti, da se lahko zgodi kaj takšnega.

Po drugi strani se z ukrepom strinjajo dijaki mehiške narodnosti. Rekli so namreč, da so bili zaradi oblačil sošolcev prizadeti. "Mislim, da bi se morali opravičiti, saj gre za najpomembnejši mehiški praznik - dan neodvisnosti," je dejala dijakinja Annicia Nunez. "Tega mi nikoli ne bi naredili na ameriški praznik 4. julija."

Galli je ob tem odločen: "Ne bom se opravičil. Nič nisem storil narobe. Mogoče bom tudi jutri oblekel isto majico, ampak sem Američan in sem ponosen, da sem Američan."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.