Svet
723 ogledov

Ameriški predsednik bi se orkanov lotil z jedrskim orožjem

Donald Trump Epa
Čeprav so idejo že večkrat ovrgli, se je tokrat pojavila celo na najvišji ravni.

Ameriški predsednik je po poročanju ameriških medijev ob različnih priložnostih postavil vprašanje, zakaj uničujočih orkanov ne ustavijo z orožjem, tudi jedrskim, preden dosežejo kopno. 

Kot navaja ameriški novičarski spletni portal Axios, je Trump na neformalnem srečanju z vodilnimi predstavniki nacionalne varnosti v Beli hiši glede grožnje z orkani dejal: "Razumel sem. Razumel sem. Zakaj jih ne uničimo? Formirajo se na obali Afrike, premikajo se čez Atlantik, bombandiramo jih v oko orkana in jih uničimo. Zakaj tega ne moremo stroriti?"

Omenil tudi jedrsko orožje

Axios navaja, da je Trump podobno vprašanje odprl tudi ob drugih priložnostih z višjimi predstavniki administracije ter pri tem uporabil tudi besedo "jedrsko". Ob tem je portal citiral odgovor visokega uradnika, ki je zagovarjal Trumpovo sposobnost, da postavlja težka vprašanja: "Njegov cilj - preprečiti katastrofalni orkan, da ne bi prizadel kopna - ni slab. Njegov cilj ni slab."

Kmalu za tem, ko je prišel Trump na oblast, je National Geographic objavil članek, ki govori o tem, da je ideja, da bi uničili orkane stara že nekaj desetletij: "To je privlačna misel, še posebej, ko orkanska sezona prinese ogromno uničenje."

Orkan | Avtor: Epa Epa

Vladne agencije po poročanju National Geographic vsako leto sprejmejo pozive zaskrbljenih državljanov, ki pozivajo k ustavitvi orkanov, tudi z uporabo jedrskega orožja. 

Ideja ni nova, a je bila hitro zavrnjena

V prispevku z ang. naslovom "Nuking Hurricane: The Surprising History of a Really Bad Idea" (Uničenje orkanov z jedrskim orožjem: Presenetljiva zgodovina zares slabe ideje), pišejo, da  je odziv Nacionalne uprave za oceane in ozračje: "Ni treba posebej poudarjati, da to ni dobra ideja."

Bela hiša za Guardian ni želela komentirati pisanja Axios: "Ne komentiramo zasebnih diskusij, ki jih je predsednik morda imel ali ni imel s predstavniki nacionalne varnosti."

Zamisel o uporabi jedrskega orožja proti orkanom sicer ni nova - o njej so razmišljali že med administracijo predsednik Dwighta Eisenhowerja v 50. letih prejšnjega stoletja. Znanstveniki so takšne ideje hitro ovrgli, a se še vedno pojavljajo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.