Svet
1383 ogledov

Ameriški sodniki odpravili 50 let staro pravico

Vrhovno sodišče ZDA EPA
Ameriško vrhovno sodišče je odpravilo pravico do umetne prekinitve nosečnosti po celotnem ozemlju ZDA

Ameriško vrhovno sodišče je razveljavilo lastno odločitev v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, kar pomeni, da lahko zvezne države odslej samostojno uvajajo prepoved splava. V obrazložitvi je zapisano, da "ustava ne daje pravice do splava ... in pravica do reguliranja splava mora biti vrnjena ljudem in njihovim izvoljenim predstavnikom". Kot poroča CNN, je bila odločitev sprejeta s šestimi glasovi za in tremi proti. Za razveljavitev odločitve Roe proti Wade so glasovali Clarence Thomas, Samuel Alito, Brett Kavanaugh, Neil Gorsuch in Amy Coney Barrett, medtem ko so bili proti Stephen Breyer, Sonia Sotomayor in Elena Kagan

Sodnik John Roberts se ni pridružil večini. V ločenem mnenju je zapisal, da ne bi podprl razveljavitve omenjenega primera, temveč bi le podprl zakon zvezne države Mississippi, ki prepoveduje splave po 15 tednu nosečnosti. 

Iz Bele hiše so sporočili, da se bo predsednik Joe Biden odzval na odločitev vrhovnega sodišča.

Guverner zvezne države Mississippi Tate Reeves je odločitev pozdravil. Dejal je, da je njegova zvezna država "popeljala narod do zmage nad eno največjih krivic v zgodovini naše države". 

Zagovorniki splava ne morejo skriti razočaranja. "Ne bomo zanikali, kako grozen je ta trenutek," so zapisali v skupini American Civil Liberties Union (ACLU). "Ne glede na odločitev sodišča, nihče ne bi smel biti prisiljen donositi otroka proti svoji volji. Splav je naša pravica. Nikoli se ne bomo nehali boriti za to," so dodali. 

Takoj so pred vrhovnim sodiščem izbruhnili protesti zagovornikov pravic žensk, pričakuje pa se tudi nasilje, zaradi česar so poslopje posebej zavarovali. Okrepilo se je tudi varovanje vrhovnih sodnikov.

V polovici zveznih držav spremembe

Da se obeta takšna odločitev vrhovnega sodišča, je postalo jasno že pred slabima dvema mesecema, ko je v javnost pricurljal prvi osnutek odločitve večine, ki ga je spisal konservativni sodnik Samuel Alito. V osnutku je pisalo, da je bila odločitev v primeru Roe proti Wade očitno napačna, saj ameriška ustava ženskam nikjer ne zagotavlja pravice do splava. Za napačno je razglasil tudi odločitev vrhovnega sodišča v primeru Casey, ki je leta 1992 potrdila Roe proti Wade

Kot navaja BBC, pričakujejo, da bo polovica zveznih držav uvedla nove omejitve oziroma prepovedi. Trinajst zveznih držav je namreč že pred tem sprejelo zakone, ki bodo prepovedali splav s trenutkom, ko bi vrhovno sodišče razveljavilo odločitev v primeru Roe proti Wade. 

Brez pravice do splava naj bi ostalo okoli 36 milijonov žensk v reproduktivni dobi, je pokazala raziskava organizacije Planned Parenthood. 

Nekateri demokratski guvernerji so napovedali, da bodo v primeru takšne odločitve uredili zakonodajo na način, ki bo v njihovi zvezni državi dovoljeval splav. 

Večina Američanov sicer pravico do splava podpira, demokrati pa so z odločitvijo vrhovnega sodišča sedaj dobili pomembno temo, s katero bodo šli novembra na kongresne in druge volitve sredi predsedniškega mandata. 

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je v odzivu na odločitev sodišča pozvala Američane, naj svoje mnenje izrazijo z udeležbo na novembrskih volitvah. "Kaj delajo? Včeraj so rekli, da države nimajo pravice regulirati ustavne pravice do orožja, danes pa pravijo, da lahko regulirajo pravico žensk do razpolaganja z lastnim telesom. Zadeva je smrtno resna in tega ne bomo dovolili," je dejala. Pelosijeva je dodala, da bi morale o svojem telesu odločati ženske, ne pa sodniki, ki jih je imenoval Trump. 

Ogrožene tudi druge pravice?

Trojica sodniko, ki je glasovala proti, je izrazila nasprotovanje odločitvi. "Večina je odpravila 50 let staro ustavno pravico, ki ščiti ženske svoboščine in enakopravnost. Prekršila je osnovno načelo vladavine prava, ki spodbuja konstantnost. S tem je ogrozila tudi druge pravice, kot je pravica do kontracepcije, pravica do istospolnih spolnih odnosov in porok. Na koncu pa tudi spodkopava legitimnost vrhovnega sodišča," je zapisala manjšina.

Alito je sicer zatrdil, da to na druge presedane ne bo vplivalo, vendar pa je njegov kolega Thomas zapisal, da bo treba odločati tudi o istospolnih odnosih in porokah ter o kontracepciji..

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Kmodri 22:10 24.junij 2022.

    ZDA bodo postali cesarstvo.

  • mph2 19:16 24.junij 2022.

    Najhujši katolibani na planetu, morda samo usekana Poljska pred njimi. Groza, po vseh tisočletjih razvoja znanosti, bi že davno vse religije morale biti samo v zgodovinskih knjigah. Res, človeška neumnost je neizmerna.

  • Avatar Delavec93
    Delavec93 17:45 24.junij 2022.

    Retardistan gre v srednji vek.. V Evropski Uniji sta že Poljska in Hrvaška. Slovenija bi pristala v srednjem veku, po še enem mandatu plešastega. Splav je pravica vsake ženske !