Svet
10 ogledov

Amnesty International o begunski krizi: "Sramoten neuspeh"

Sirski begunci EPA
Amnesty International je pred svetovnim dnevom beguncev obsodil svetovne voditelje, ker ne zagotavljajo nujne humanitarne zaščite beguncem in so ti zato obsojeni na nevzdržen obstoj.

Leta 2013 je begunska kriza presegla tisto po drugi svetovni vojni. Več kot 50 milijonov ljudi je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove, več tisoče pa jih na begu umira. To so ugotovitve danes objavljenega poročila Amnesty International, ki poziva države naj se zavežejo, da bodo skupaj v obdobju naslednjih štirih let preselile milijon beguncev, ki trenutno potrebujejo preselitev, ratificirajo begunsko konvencijo ZN in vzpostavijo globalni begunski sklad, ki bo zagotavljal finančno podporo državam, ki gostijo veliko beguncev.

"Priča smo najhujši begunski krizi našega časa, ko se na milijone žensk, moških in otrok bori, da bi preživelo sredi brutalnih vojn, mrež trgovcev z ljudmi in vlad, ki zasledujejo sebične politične interese, namesto da bi pokazale osnovno človeško sočutje," je dejal Salil Shetty, generalni sekretar Amnesty International.

Zaradi neukrepanja so okrcali tudi Evropo. Po ukinitvi operacije Mare Nostrum na Sredozemskem morju se je število mrtvih močno povečalo. Do konca maja 2014 je med poskusu prečkanja umrlo 425 ljudi, v enakom obdobju letos pa kar 1865. Lani je na poti iz Severne Afrike v Evropo umrlo 3500 ljudi. 

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:41 15.junij 2015.

    Neuspeh bi bil če bi kej probal nardit pa ne bi uspel, naredilo se ni praktično nič za rešitev krize, vse o čemer se razmišlja so neke hitre zasilne rešitve da se problem pomeče pod preprogo....pa še to ne ratuje. ...prikaži več Jz bi prej reku da je to sramotna apatija.