Svet
6 ogledov

Amnesty International želi aretacijo Busha

2. George Bush Žurnal24 main
Amnesty International kanadske oblasti poziva, naj zaradi njegove vloge pri mučenju aretira in kazensko preganja ali izroči nekdanjega predsednika ZDA Georgea W. Busha, ki bo Kanado obiskal 20. oktobra.

"Kanada je po mednarodnih zavezah dolžna aretirati in kazensko preganjati nekdanjega predsednika Georgea Busha zaradi njegove odgovornosti pri zločinih po mednarodnem pravu, vključno z mučenjem," je dejala direktorica Amnesty International Susan Lee.

Ameriške oblasti po navedbah Amnesty International nekdanjega predsednika Busha niso privedle pred sodišče, zato mora ukrepati mednarodna skupnost. Če Kanada ne bo ukrepala, "bo s tem kršila Konvencijo Združenih narodov proti mučenju in drugim oblikam okrutnega, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja, in tako pokazala, da ne spoštuje temeljnih človekovih pravic".

Predali memorandum z dokazi

Amnesty International je kanadskim oblastem 21. septembra 2011 predala memorandum s trdnimi primeri o odgovornosti Busha za številne kršitve človekovih pravic. Izpostavlja pa tudi druge primere mučenja in zločinov po mednarodnem pravu, ki so se dogajali v ameriških vojaških priporih v Guantanamu, Afganistanu in Iraku, so zapisali na spletni strani Amnesty International Slovenija.

Kršitve med izvajanjem programa CIE

Domnevne kršitve naj bi se dogajale med izvajanjem programa CIE za skrivno pridržanje med letoma 2002 in 2009. Vključevale naj bi tudi mučenje ter druge oblike krutega, nečloveškega in ponižujočega ravnanja ter prisilna izginotja.


Poleg tega je Bush med predsedovanjem po njihovem mnenju dovolil uporabo številnih "okrepljenih zasliševalnih tehnik" za pripornike v skrivnem programu CIE. Kasneje naj bi tudi priznal, da je pri številnih osumljencih dovolil uporabo simulacije utapljanja. Več ur naj bi morali biti v prisiljeni in boleči drži, odrekali so jim tudi spanje.

"To je ključni trenutek, ko Kanada lahko dokaže, da je pripravljena izpolniti svoje zaveze in dolžnosti za spoštovanje človekovih pravic," meni Susan Lee. "Kanada je bila vodilna pri prizadevanjih za okrepitev mednarodnega sodnega sistema in mora zdaj, ko je prišlo do odgovornosti za kršitve človekovih pravic, dokazati, da nihče in nobena država nista nad mednarodnim pravom."

Komentarjev 1
  • Žurnalček 15:16 13.oktober 2011.

    Končno ena pametna svetovna novica !!