Svet
7 ogledov

Amputirance pošiljajo domov

Uporniki pregledujejo od zavezniških letal uničeni tank pri Adžabiji. (Foto: Reu Žurnal24 main
Preleti zavezniških letal so ustavili napade Gadafijevih sil na Misrato, kjer pa so razmere kritične. V rokah upornikov vnovič strateška Adžabija, Gadafi očitno v scenarij dveh držav.

Uporniki, podprti z zračnimi napadi zavezniških letal, naj bi vnovič vkorakali v naftno središče Adžabijo na Sredozemski obali, potem ko so jih od tam prejšnji teden pregnale enote, zveste polkovniku Moamerju Gadafiju. Neodvisne potrditve uporniških navedb še ni, vsekakor pa bi bil to prvi veliki uspeh za upornike po defenzivi v zadnjih dveh tednih.

Analitiki menijo, da je Gadafi načrtno umaknil svoje enote iz vzhodne Libije in se osredotočil na to, da zavzame in ohrani celoten zahodni del države, medtem ko naj bi se s porazom na vzhodu že sprijaznil.

Še precej ostrejše razmere pa so v Misrati, zadnjem oporišču upornikov na zahodu Libije, ki je odrezano od ostalega "osvobojenega" ozemlja. Mesto, ki leži 200 km vzhodno od Tripolija, je bilo preko dneva večkrat pod hudim topniškim ognjem, ki se je končal šele po preletih zavezniških letal. Ta so tudi napadla Gadafijeve vojake in jim na tleh uničila več letal.

Iz Misrate, tretjega največjega mesta Libije prebivalci poročajo o katastrofalnih posledicah obstreljevanja, medtem ko s streh po vsem, kar hodi po ulicah, streljajo ostrostrelci. Tako so samo v zadnjem tednu pobili 115 ljudi, tudi več otrok.

Tamkajšnja bolnišnica je prenapolnjena, zdravniki operirajo kar na hodnikih, ljudi, ki jim amputirajo ude, pa zaradi pomanjkanja prostora še isti dan pošiljajo domov. Nek video iz otroške bolnišnice je prikazoval veliko luknjo v steni sobe z inkubatorji.

Tripoli zbudile eksplozije
O eksplozijah so davi poročali iz Tripolija, potem ko so zavezniška letala bombardirala okrožje, ki je znano po vojaških oporiščih, poškodovale naj bi radarsko postajo.

ZDA, Velika Britanija in Francija so prevzele vodilno vlogo pri uveljavljanju pravil o prepovedi letenja.

Po poročanju BBC-ja naj bi Gadafi oboroževal prostovoljce, da bi se pridružili vojni in njegovim silam.

Izstrelili 16 vodenih raket

V zadnjih 24 urah so ameriška letala in podmornice na libijske vojaške cilje izstrelila 16 vodenih raket tomahawk, je sporočil Pentagon in dodal, da so koalicijska letala v istem obdobju izvedla 153 letov. V operaciji naj bi doslej izstrelili najmanj 170 raket tomahawk.

Predstavnik libijskega ministrstva za zdravje Haled Omar pa je novinarjem dejal, da so koalicijske sile v napadih od minule nedelje do srede, torej v štirih dneh operacije Odisejeva zora, ubile 114 ljudi, 445 pa ranile. Samo v Tripoliju z okolico naj bi bilo ubitih 104 ljudi, deset pa v Sirti.

Po podatkih Pentagona v operaciji sodeluje 12 držav, med njimi tudi dve arabski, Katar in Združeni arabski emirati. Katar je kot prva arabska država z dvema bojnima letaloma mirage v petek prvič sodeloval v vojaški operaciji nad Libijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.