Svet
2 ogledov

Anarhisti pridržali hrvaškega novinarja

Policisti so protestnike, ki so metali molotovke, poskušali umiriti s solzivcem. Žurnal24 main
Nasilni protesti v Atenah so se nadaljevali tudi v noči na nedeljo. Skupina protestnikov je aretirala dva sodelovca HTV-ja, a ju že izpustila.
 
 

Izpustili so naju le zato, ker nismo iz Evropske unije in ZDA.

Josip Šarić

 
Noč na nedeljo je bil v Atenah vnovič v znamenju razbijanja izložebnih oken, požiganja vladnih, bančnih in različnih obrtniških poslopij. Skrajno zasotrene razmere je na svoji koži občutila tudi novinarska ekipa Hrvaške nacionalne televizije (HTV). Novinar Josip Šarić in kamerman Jura Ožić Bebek sta se namreč znašla v škarjah med policisti na eni strani in protestniki na drugi strani.

 

70

Ljudi je bilo ranjenih med protesti v noči na nedeljo, 86 jih je policija aretirala.

Po poročanju HTV-ja ju je pridržala skupina oboroženih anarhistov in ju odvedla v zgradbo Politehnične fakultete, ki sicer velja za žarišče že osem dni trajajočega odpora proti vladi. Odvzeli so jima kamero in potna lista, a ju po pogovoru z vodjo protestov izpustili.

Nemirov še ne bo konec
Protestniki za jutri napovedujejo nove proteste, v četrtek naj bi nameravali vdreti v parlament. Nemiri, ki so se v osmih dneh razširili po večjih grških mestih, so najhujši v državi v zadnjih desetih letih. Protestniki so za seboj pustili več sto uničenih avtomobilov, trgovin, bank in drugih poslopij, nasilni spopadi s policijo so sestavni del nemirov. Po prvih ocenah naj bi bilo že zdaj škode za okoli 200 milijonov evrov.

Premier ne namerava odstopiti
Nemiri so kmalu po izbruhu dobili širši pomen. Protestniki, ki se označujejo za anarhiste, ne protestirajo le zaradi smrti 15-letnika, ampak s tem tudi izražajo nezadovoljstvo z razmerami v državi in vlado. Pozivi premierju Kostasu Karamanlisu naj odstopi, se vrstijo vsak dan. Premier vse očitke zavrača in trdi, da država v tako kritičnih razmerah potrebuje izkušeno vodstvo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.