Svet
7 ogledov

Anarhisti so se maščevali državama

Sumljiv paket je v četrtek prejelo tudi slovensko veleposlaništvo v Rimu, a se j Žurnal24 main
V Rimu po četrtkovih eksplozijah veljajo poostreni varnostni ukrepi. Anarhistična skupina, ki stoji za napadom, se je hotela maščevati državama zaradi udarca, ki sta ga zadali njihovemu gibanju.
Grožnje na Švedskem in v Indiji
V Stockholmu so minulo noč zaradi sumljive pošiljke evakuirali postajo podzemne železnice, a se je kasneje izkazalo, da gre za lažno bombo. V indijskem Mumbaju pa so danes izdali opozorilo pred terorističnimi napadi, potem ko so dobili informacije, da so v mestu moški, ki za prihodnji teden načrtujejo napade.

V četrtek je najprej eksplodirala paketna bomba na švicarskem veleposlaništvu, ki leži na severu italijanske prestolnice, kake tri ure kasneje pa je do eksplozije prišlo še na veleposlaništvu Čila v središču Rima. V eksplozijah sta bila poškodovana uslužbenca obeh veleposlaništev, odgovornost zanju pa je prevzela skupina italijanskih anarhistov Federazione anarchica informale (FAI).

Uslužbenec na čilskem veleposlaništvu je izgubil dva prsta in ima huje poškodovano desno oko, medtem ko ima uslužbenec švicarskega veleposlaništva poškodovano levo roko.

Sumljiv paket je v četrtek prejelo tudi slovensko veleposlaništvo v Rimu, a se je izkazalo, da v njem ni bilo eksplozivne naprave.

Anarhisti so se maščevali državi
Alfredo Mantovano
, državni sekretar na italijanskem notranjem ministrstvu, je za današnjo izdajo časnika Il Giornale dejal, da sta bili veleposlaništvi tarči napada, ker se je skupina hotela maščevati državama zaradi udarca, ki sta ga zadali njihovemu gibanju. Švicarsko veleposlaništvo je bilo izbrano, ker so v Švici prijeli nekaj italijanskih anarhistov, Čile pa zato, ker je bil lani v bombni eksploziji v Čilu ubit en anarhist.

FAI je od leta 2003 izvedla že vrsto manjših napadov na politične voditelje, policijo in sodnike v Italiji. Kot navaja agencija AFP, sta med drugim decembra leta 2003 dve bombi eksplodirali v smetnjaku pred hišo takratnega predsednika Evropske komisije Romana Prodija v Bologni. Skupina je med decembrom 2003 in januarjem 2004 poslala paketne bombe, naslovljene na Europol, Evropsko centralno banko in Evropski parlament. Paketne bombe so pošiljali tudi na policijske postaje po državi, decembra lani pa so poslali paketa bombi univerzi v Milanu in centru za pridržanje priseljencev v Gorici.

Terorizem seje strah med prazniki
Svarila pred morebitnimi terorističnimi napadi med božično-novoletnimi prazniki so sicer v zadnjih dneh v Evropi vse glasnejša, še posebej po neuspešnem samomorilskem napadu v Stockholmu 11. decembra. Bali naj bi se predvsem napadov po vzoru smrtonosnega strelskega pohoda v indijskem Mumbaju leta 2008.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.