Svet
5274 ogledov

Te tri pesmi si je za slovo izbrala Merklova, ena je veliko presenečenje

Angela Merkel, poslovilna slovesnost nemške vojske Profimedia
Nemška vojska se je s tradicionalnim mimohodom poslovila od nemške kanclerke.

Angela Merkel čez teden dni, po 16-tih letih na oblasti, odhaja v politično zgodovino. V skladu s tradicijo ji je sinoči posebno slovesnost ob tej priložnosti pripravila tudi nemška vojska. Tradicija sega v 16. stoletje, gre pa za najvišjo čast, ki jo lahko nemška vojska izkaže nekemu civilu. Merklova se je v svojem govoru zahvalila svojim sodelavcem, družini, svojemu nasledniku Olafu Scholzu pa zaželela srečo pri delu. 

"16 let na mestu kanclerje je bilo zapolnjeno s številnimi dogodki, pogosto izzivi. Tudi zame osebno so bila ta leta izziv tako v političnem kot človeškem smislu. Po drugi strani je bil to čas, ki me je izpolnil," je povedala kanclerka v odhajanju. 

Angela Merkel, poslovilna slovesnost nemške vojske | Avtor: Profimedia Profimedia

Med drugim se je v svojem govoru dotaknila tudi vse bolj prisotnih teorij zarot v družbi. "Naša demokracija je odvisna od naše sposobnosti za kritično razpravo in samoizpraševanja. Odvisna je o razpravi o interesih, solidarnosti in zaupanju, še posebej zaupanju v dejstva. Povsod, kjer se zanikajo znanstvena dejstva, se začnejo kampanje sovraštva in teorije zarot. Odpor do tega mora biti glasen in močan," je poudarila. 

Kot največje krize v svojih mandatih je izpostavila finančno krizo leta 2008 in begunsko leta 2015. "Takrat sem razumela, koliko so pomembne mednarodne institucije in multilateralna orodja. Krize meja ne poznajo." 

Nemška vojska se je od Merklove poslovila z mimohodom, orketster ji je v skladu s tradicijo namenil možnost, da si izbere tri pesmi za svoje slovo. Izbrala si je cerkveno pesem "Grosser Gott, wir loben dich", evergreen znane nemške pevke Hildegard Knef in pesem nemške punk zvezde Nine Hagen "Du hast den Farbfilm vergessen" (Pozabil si barvni film), ki je bila velik hit leta 1974. Takrat je Merklova študirala fiziko v Leipzigu, takratni Vzhodni Nemčiji. 

Spodaj si lahko ogledate še novejšo izvedbo te pesmi.

Angela Merkel, poslovilna slovesnost nemške vojske | Avtor: Profimedia Profimedia

Merklova bo uradno posle nasledniku predala prihodnji teden. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • jozicamurn 18:55 07.december 2021.

    Ona je odšla, njeni džihadisti pa ne. Zasluži si kazen ne pa miren odhod s pesmijo, EU je potunkala v islamski fanatizem in lgbt pro-peterizem.

  • varadero 17:12 03.december 2021.

    Črna, temačna, mračnjaška scena, ... spominja na neko obdobje Nemčije. poudarja zarote? zanimivo... le zakaj...

  • bobubob 13:44 03.december 2021.

    Tudi Janša je bil za jugovojsko zarotnik. Pa Pučnik za jugopolitiko. Pa Stauffenberg za Reich. Pa ostali 'heretiki in čarovnice', zgodovina jih je polna. Tako kot je polna tistih samodržcev/psihopatov, ki so menili. da so posrkali celotno znanje vesolja že ...prikaži več z materinim mlekom... in običajno so bili 'heretiki' nosilci napredka, oni drugi pa nasilja. Ni težava v svobodi mišljenja, temveč v svobodi govora tistih, ki so nehali misliti. Predvsem v dobro sočloveka. Frau Merkel, dovolj vas je bilo....