Svet
10 ogledov

Angleška beseda leta je "selfie"

Kim Kardashian Instagram
Avtorji uglednih slovarjev angleškega jezika Oxford Dictionaries so za angleško besedo leta razglasili besedo "selfie".

Izraz "selfie" označuje fotografski portret, ki ga portretiranec posname sam, pogosto z namenom objave na spletnih družbenih omrežjih.

Pri Oxford Dictionaries na podlagi svojega raziskovalnega orodja ugotavljajo, da je pogostost uporabe besede "selfie" v zadnjem letu poskočila za 17.000 odstotkov.

Z izborom besede leta se jezikoslovci poklonijo inovativnosti angleško govorečih ljudi, ki se soočijo z neko družbeno, politično ali tehnološko spremembo. Za nagrado se potegujejo besede, ki so postale vidne oziroma opazne v zadnjih dvanajstih mesecih.

Beseda se je prvič pojavila pred enajstimi leti...

Avtorji oxfordskih slovarjev pojasnjujejo, da je bil izraz "selfie" prvič uporabljen leta 2002 na nekem avstralskem spletnem forumu. Takrat je nek moški objavil fotografijo poškodb na obrazu, ki jih je utrpel, ko se je spotaknil na stopnicah. Opravičil se je, da fotografija ni izostrena, in poudaril, da ni bil pijan, ampak gre za "selfie".

… letos pa se je uporaba besede močno povečala

Čeprav je beseda prisotna že več let, se je njena uporaba močno povečala prav letos. Uredniška direktorica pri Oxford Dictionaries Judy Pearsall poudarja, da so k temu močno pripomogla spletna družbena omrežja ter nekatere fotografije, na primer fotografija papeža z mladimi, ki so se kot blisk razširile po svetu.

V spletne slovarje so besedo pri Oxfordu umestili avgusta, v uradnem slovarju angleškega jezika pa je še ni, čeprav jezikoslovci o tem razmišljajo.

Med kandidati izzivalni ples, preučevanje proizvoda in digitalna valuta

Med besedami, ki so se znašle med kandidatkami za letošnjo besedo leta, so bile med drugim še "twerk", izzivalni ples, ki ga je uprizorila ameriška pevka Miley Cyrus, "showrooming", preučevanje proizvoda v trgovini z namenom kupiti ga prek spleta za nižjo ceno, ter "bitcoin", digitalna valuta, s katero je mogoče plačevati na spletu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.