Svet
118 ogledov

Ankete: Velika zmaga Angele Merkel

Angela Merkel EPA
Na današnjih parlamentarnih volitvah v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein so glede na izide vzporednih volitev zmagali krščanski demokrati kanclerke Angele Merkel.

Krščanski demokrati Angele Merkel so glede na izide vzporednih volitv dobili od 33 do 34 odstotkov glasov ter premagali socialdemokrate (SPD), ki jih je podprlo med 26 in 27 odstotki volivcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. SPD je deželi na severu Nemčije skupaj z Zelenimi in regionalno stranko danske in frizijske manjšine SSW vladala zadnjih pet let.

Zeleni so glede na izide vzporednih volitev danes dobili od 12,5 do 13,5 odstotka podpore in tako pristali na tretjem mestu. Sledijo liberalci (FDP) z 11,5 odstotka. Populistično desničarsko Alternativo za Nemčijo (AfD), ki je tokrat na deželnih volitvah v Schleswig-Holsteinu nastopila prvič, je podprlo 5,5 odstotka volivcev, kar pomeni da se ji je dvanajstič zapored uspelo uvrstiti v deželni parlament.

Levici pa s 3,5-odstotno podporo ni uspelo preseči petodstotnega volilnega praga. Po drugi strani za SSW kot manjšinsko stranko veljajo drugačna pravila in se je prebila v parlament, čeprav jo je podprlo le med tri in 3,5 odstotka volivcev.

Volitve v v edini nemški deželi, ki meji na dve morji, so pomemben pokazatelj pred septembrskimi zveznimi parlamentarnimi volitvami. Krščanski demokrati nemške kanclerke so sicer prvo potrditev dobili že v Posarju, kjer so zmagali na deželnih volitvah marca.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • boogin1 11:38 08.maj 2017.

    Še nekaj milijonov nezakonitih migrantov, pa ji je zmaga zagotovljena za vselej.