Svet
65 ogledov

Annan obupal

Kofi Annan Reuters
Posebni odposlanec ZN za Sirijo Kofi Annan odstopa s položaja.

Njegovo odločitev je danes sporočil generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Ban Ki Mun. Nekdanji generalni sekretar ZN Annan, ki je bil za posebnega odposlanca za Sirijo imenovan 23. februarja, se je odločil, da ne podaljša mandata, ki se izteče 31. avgusta, je pojasnil Ban. Povedal je, da Annanovo odločitev obžaluje in da se mu zahvaljuje za dosedanja prizadevanja za mir v Siriji.

Kot je Annan sporočil, je odstopil, ker ni imel zadostne podpore mednarodne skupnosti.

Nihče ga ni upošteval

Ban je še dejal, da se že posvetuje z Arabsko ligo o Annanovem nasledniku. Kot je pojasnil, želi najti nekoga, ki bi lahko "sodeloval v teh ključnih prizadevanjih za vzpostavitev miru". "Prepričan sem, da še več prelivanja krvi ni pravi odgovor," je poudaril Ban.

Annan je pripravil mirovni načrt za Sirijo v šestih točkah, v skladu s katerim je 12. aprila stopila v veljavo prekinitev ognja. A nobena od strani v Siriji prekinitve ognja ni spoštovala.

Rusija je sporočila, da Annanov odstop obžaluje. Je pa ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin poudaril, da bo Annan na položaju še en mesec, in izrazil upanje, da bo ta čas "učinkovito izkoristil za nadaljevanje prizadevanj za ustavitev nasilja v Siriji".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.