Svet
12 ogledov

Anonymous: "Presegli ste mejo"

Aaron Swartz Sage Ross/Wikimedia
Podporniki Aarona Swartza opozarjajo, da je za njegovo smrt odgovorno ameriško pravosodje. Anonymous je zato napadel vladne spletne strani.

Haktivistična skupina Anonymous je napadla nekatere spletne strani ameriške vlade. S tem se želijo maščevati za smrt Aarona Swartza, računalniškega genija, ki je sredi januarja storil samomor. Samomor 26-letnika je v ZDA sprožil razpravo o primernosti zakonodaje o računalniški kriminaliteti, ki izhaja iz leta 1986 in je po mnenju mnogih prestroga.

Annonymous je v videoposnetku, ki so ga objavili na You tube sporočili, da je bila s smrtjo Swartza, presežena meja. "Pred dvema tednoma je bil Aaron Swartz umorjen. Umorjen, saj je bil soočen z nemogočo izbiro. Umorjen, saj je bil prisiljen v igro, v kateri ni imel možnosti za zmago." Kot so zagrozili naj bi objavili zaupne podatke, ki jih imajo o ameriških sodnikih.

Swartzu je grozilo 35 let

Aaron Swartz je julija 2011 zašel v težave, ko ga je ameriško zvezno sodišče obdolžilo sodelovanja pri vdoru in kraji na milijone akademskih člankov in publikacij iz digitalnega arhiva JSTOR. Za krajo naj bi uporabil kar računalnike slavnega Massachusetts Institute of Technology. V JSTOR sicer niso vložili tožbe proti Swartzu, potem ko so bili vsi članki vrnjeni, Swartz pa se je na zaslišanjih izjavil za nedolžnega. Če bi bil spoznan za krivega po večih točkah obtožnice, bi mu grozilo celo 35 let v zaporu in milijon evrov kazni. Na sojenje, ki naj bi potekalo čez nekaj mesecev, je čakal s prostosti, a ga ni dočakal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.