Svet
20 ogledov

Antraks mori bosanske krave

Laboratorijska analiza je pokazala še tri pozitivne vzorce. Žurnal24 main
Krave na Livnem polju v Bosni in Hercegovini poginjajo zaradi vraničnega prisada. V sosednji Hrvaški se bojijo, da bi se epidemija razširila čez mejo.

Vranični prisad je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija Baccilus anthracis. Prizadene predvsem prežvekovalce, mogoč pa je tudi prenos na človeka, vendar ni preveč pogost. Prek poškodovane kože se lahko okuži le tisti, ki dela s kožo ali mesom živali.

Izsledki laboratorijske analize vzorcev krvi poginulih krav na območju bosanske občine Livno severovzhodno od Splita, ki jo je objavila Veterinarska fakulteta v Sarajevu, je potrdila, da so še tri živali okužene z antraksom, so potrdili na Upravi za inšpekcijske službe Hercegbosanske županije (HBŽ).

Direktor uprave Dubravko Kovačević je za medije povedal, da so bili rezultati pozitivni pri treh od petih poslanih vzorcev, tako da je zdaj skupno v šestih primerih od desetih pregledanih vzorcev dokazana vsebnost vraničnega prisada. Epidemije bosanske oblasti sicer še niso razglasile, čeprav je na območju prijavljenih že 14 poginov krav in čeprav pričakujejo, da bo številka še zrasla. 

Da bi preprečili širjenje bolezni, je Uprava inšpekcijskih služb HBŽ pozvala lastnike goveda na območju Livnega polja, naj živali ne pustijo na paši in jih držijo v hlevih. Vendar se oblasti bojijo, da bodo lastniki poskušali prikriti problem in proti predpisom pokopavali okužene živali, kar bi položaj še poslabšalo in lahko ustvarilo novo žarišče bolezni. Veterinarska inšpektorica Orjana Semren po poročanju hrvaškega Večernjega lista ne izključuje možnosti, da bi se okužba razširila tudi v sosednjo Hrvaško, saj je meja dokaj blizu, vir okužbe pa je v naravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.