Svet
25 ogledov

Apple najslabše v desetih letih

Apple Profimedias
Razočaranje. Poslovni rezultati v prvih treh mesecih leta. Analitiki so pričakovali padec dobička in prihodkov, vendar ne tako velikega.

Delnice družbe, ki je zabeležila prvi padec prodaje iphonov, so se v podaljšanem borznem trgovanju pocenile za osem odstotkov na 96,10 dolarja. Apple je v največji meri odvisen od prodaje iphonov, ki zaležejo za dve tretjini celotne prodaje družbe. Ker v minulem četrtletju na trg niso dali posodobljenih različic, je bila prodaja slaba. Še več - prvič po začetku prodaje iphonov leta 2007 je na letni ravni upadla.

Prodali so 51,19 milijona iphonov, v enakem četrtletju lani pa 61,17 milijona, kar predstavlja 16-odstotni padec. Prodaja je padla tudi zaradi trdnega dolarja in šibkega kitajskega trga.

Apple je v drugem četrtletju tekočega poslovnega leta zaslužil 22 odstotkov manj čistega dobička kot v enakem četrtletju lani oz. skupaj 10,5 milijarde dolarjev. Prihodki so padli za 13 odstotkov na 50,6 milijarde dolarjev.

Prodaja iPadov je padla za 19 odstotkov na 10,2 milijona, prodaja računalnikov Mac pa za 12 odstotkov na štiri milijone. Za 20 odstotkov je po drugi strani narasla prodaja storitev, kot so iCloud, iTunes, apple music in store app.

Ne glede na vse ima Apple na računu kar 232,9 milijarde dolarjev gotovine, ki jo bo porabil za večji odkup lastnih delnic in povišanje četrtletne dividende na 57 centov na delnico.

Komentarjev 2
  • AnzeSmolej 13:41 27.april 2016.

    Prihaja nova HUJŠA kriza kot 2008! Savdska Arabija grozi z opustitvijo Petrodolarja, Kitajska je izdala nove bankovce vezane na zlato! To vse pomeni POLOM ameriškega dolarja! In Američani znajo na to odgovoriti samo z VOJNO! 28 TOP SECRET dokumentov, ki ...prikaži več jih grozi objaviti OBAMA, vsebujejo podatke da je Savdska Arabija imela prste vmes pri napadih 11 spetembra 2001! Američani bodo kamalu spet začeli izvažati "svobodo"!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:23 27.april 2016.

    Taka nihanja so normalna za vsako podjetje ker nič pač ne more rasti v neskončnost. Ampak ker se je pa to začelo tud z applom dogajat je pa to panika takoj.