Svet
10 ogledov

Apple odslej živi v oblaku

Šef Appla se je za kratek čas vrnil z bolniškega dopusta, da bi lahko širnemu sv Žurnal24 main
Apple je na svoji letni konferenci razvijalcev predstavil dolgo pričakovan servis iCloud, s katerim gigant po vzoru konkurence jemlje slovo privezanosti na trde diske in selitev datotek v digitalni oblak.

iCloud je spletni servis, ki bo omogočal sinhronizacijo in koordinacijo uporabnikovih najrazličnejših vsebin na vseh njegovih (Applovih) napravah.

Čeprav je bilo že pred časom jasno, da letos na konferenci ne bo nič z doslej tradicionalno predstavitvijo naslednje generacije iPhona, ki je napovedana šele za konec leta, bo konferenca vseeno zapisana v anale računalniške zgodovine.

Pri Applu napovedujejo, da bo prihodnost prinesla še veliko novih storitev, ki bodo temeljile na digitalnem oblaku.

Ustanovitelj in šef Appla Steve Jobs se je namreč posebej zanjo vrnil z bolniškega dopusta. Čeprav vidno shiran je žarel ob predstavitvi iClouda, ki je po njegovem mnenju nujen korak naprej v digitaliziranem
svetu.

"Razgrajujemo PC in Mac, ki bosta odslej zgolj navadni napravi in ne več center uporabnikovih digitalnih vsebin. Njihove naloge namreč enakovredno prevzemajo ostale naprave," je prepričan Jobs. Kontakti, koledar in aplikacije za e-pošto so bili spisani na novo, da bo lahko sinhronizacija delovala pri vseh napravah, je obširnost sprememb pojasnil Jobs. Kdorkoli bo tako kupil aplikacijo, knjigo ali glasbo, se mu bodo datoteke avtomatsko replicirale na vseh Applovih napravah, prav tako bo imel vedno sinhronizirane zaznamke v brskalnikih. Korak dlje od Googla in Amazona, ki sta že ponudila glasbeno knjižnico v oblaku, pa je možnost iTunesov, da v oblak samodejno prenese glasbene datoteke iz uporabnikovih zgoščenk.

iPhoni z novimi možgani
Hkrati z iCloudom so pri Applu za jesen napovedali tudi novo različico operacijskega sistema za svoje mobilne naprave iOS5, ki med drugim prinaša tesno navezavo kamere iz naprave z mikroblogerskimi stranmi, kot je Twitter. Prav tako naj bi iOS odslej omogočal nadgradnje napravic, ne da bi jih bilo treba fizično priključiti na računalnik. Precej novosti so napovedali s posodobitvami tudi za operacijski sistem, ki poganja mace in to za manj kot tretjino dosedanje cene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.