Svet
15 ogledov

Apple ponuja 200.000 dolarjev

Apple Profimedias
Ameriški tehnološki velikan Apple je še ena izmed večjih tehnoloških družb, ki bo nagrajevala odkrivanje napak v programski opremi.

Apple bo strokovnjakom ponudil denarno nagrado za odkrivanje napak v programski opremi, saj jih želi s tem spodbuditi k večjemu javljanju odkritih varnostnih groženj, poroča časnik Financial Times. Strokovnjakom, ki bodo odkrili napake, ponuja do 200.000 dolarjev (180.391 evrov).

Za podoben sistem nagrajevanja so se že odločile nekatere večje družbe, kot so Google, Microsoft in Facebook, vendar pa Apple ponuja višjo nagrado kot nekateri drugi tehnološki velikani.

Vodja varnostnega inženiringa v Applu Ivan Krstić je nagrajevanje iskanja napak napovedal na konferenci v Las Vegasu. "Raziskovalci, kor ste vi, so nam zelo pomagali pri izboljšanju varnosti," je poudaril.

Ker odkrivanje napak postaja vse bolj zapleteno, je po njegovih besedah pomembno, da poleg njihove ekipe sodelujejo tudi drugi uporabniki sistema.

Umaknili sodno odločbo

FBI je sicer pred meseci vdrl v telefon enega od strelcev v decembrskem terorističnem napadu v San Bernardinu in umaknil sodno odločbo proti Applu, ki ni želel sodelovati v primeru.

Želeli so ugotoviti, ali so na napadalčevem iphonu podatki, na podlagi katerih bi lahko preprečili nove napade ali informacije o dodatnih osumljencih za napad v Kaliforniji. A FBI ni poznal gesla in telefon je bil nastavljen tako, da se po desetih neuspešnih poskusih odprtja z geslom podatki na njem izbrišejo.

FBI je zato zahteval, naj Apple, ki je na ta način zaščitil svoje telefone, razvije poseben program, ki bo policiji omogočil vdor v napadalčev telefon. Apple je po drugi strani vztrajal, da bi program za odklepanje telefona služil kot podlaga za vdore v vse telefone tako s strani vlade kot tudi hekerjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.