Svet
7 ogledov

Apple potegnil kratko

Apple Shutterstock
Sodišče v ameriškem San Joséju je zavrnilo zahtevo ameriškega tehnološkega velikana Appla po prepovedi prodaje nekaterih izdelkov južnokorejskega konkurenta Samsunga, ki v skladu z avgustovsko odločitvijo kršijo Applove patente.

Sodnica Lucy Koh je menila, da bi prepoved prodaje škodovala potrošnikom. Čeprav je Apple dokazal, da Samsungovi izdelki kršijo njegove patente, ni dokazal, da bi bila sporna tehnologija odločilna pri odločanju uporabnikov za izdelke enega ali drugega. "Čeprav telefoni vsebujejo sporne značilnosti, vsebujejo še veliko več značilnosti, ki niso sporne in do katerih uporabniki ne bi imeli več dostopa, če bi to sodišče prepovedalo njihovo prodajo," je poudarila Kohova.

"Javni interes ne podpira umika telefonov s trga, če sporne komponente predstavlja tako omejen del kompleksnih proizvodov s številnimi značilnostmi," je menila sodnica. Izpostavila je, da je bila Applova zahteva "izjemno široka", saj je pokrivala 26 Samsungovih produktov in tudi naprave, ki bi jih podjetje lahko predstavilo šele v prihodnosti.

Umaknil svoje zahteve

Samsung je danes, le nekaj ur po razsodbi, sicer umaknil svoje zahteve po prepovedi prodaje Applovih proizvodov v Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji, Italiji in na Nizozemskem. Ob tem so navedli, da želijo "zaščititi pravico potrošnikov do izbire" ter da se raje borijo na trgu kot na sodišču.

K odločitvi bi lahko sicer pomagala napoved Evropske komisije, da bo preiskala zahteve Samsunga. Sporni patenti, katerih kršenje južnokorejski proizvajalec očita ameriškemu rivalu, se namreč nanašajo na tehnične standarde, kot je UMTS. Pravila določajo, da mora biti ta tehnologija na voljo vsem morebitnim uporabnikom po pravičnimi pogoji. EU želi preveriti, ali se Samsung tega pravila drži.

Samsung avgusta že plačal

Sodišče v San Joséju je avgusta Samsungu zaradi kršenja Applovih patentov naložilo plačilo 1,05 milijarde dolarjev odškodnine. Od takrat sta o patentnem sporu med proizvajalcema razsodili še sodišči na Japonskem in Nizozemskem, ki sta zavrnili Applove obtožbe.

Komentarjev 2
  • mph 15:14 18.december 2012.

    Podobna zgodba je pri softverju, delajo kar hočejo, imajo totalen monopol pri hadrverju in softverju za le-tega, MS pa napadajo za vsako malenkost.

  • mph 15:13 18.december 2012.

    Edino prav, podpiram v celoti.