Svet
18 ogledov

Apple z največjim dobičkom v zgodovini vseh korporacij

Apple EPA
Ameriški računalniški velikan Apple je v zadnjem četrtletju lanskega leta ustvaril 18 milijard dolarjev dobička, kar je nov rekord. Dosedanji rekorder je bil ruski naftni velikan Gazprom, ki je v prvem četrtletju 2011 zaslužil 16,2 milijarde dolarjev. Applov rezultat je skoraj v celoti zasluga dobre prodaje novih iphonov.

Applov dobiček je od zadnjega četrtletja 2013 narasel za 38 odstotkov na 18 milijard dolarjev oziroma 3,06 dolarja na delnico. Analitiki so pričakovali 2,60 dolarja dobička na delnico. Podjetje je preseglo pričakovanja tudi glede prihodkov, ki so narasli za 30 odstotkov na 74,6 milijarde dolarjev.

Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook je povedal, da so se novi Iphone 6 in 6 Plus z večjimi zasloni prodajali skoraj neverjetno dobro. V promet jih je šlo 74,5 milijona. Prejšnji različici Iphone 5s in 5c je Apple v zadnjem četrtletju 2013 prodal skupaj 51 milijonov.

Novi iphoni so Applu zagotovili kar dve tretjini vsega prihodka, kar je nekatere analitike že začelo skrbeti, saj lahko nastanejo težave, če se bodo potrošniki začeli umikat stran od pametnih telefonov. Za zdaj te nevarnosti ni in Apple je uspel prodajo na Kitajskem povečati za 70 odstotkov.

Komentarjev 1