Svet
12 ogledov

Arabska liga poziva k prevzemu odgovornosti

Saud al Faisal Ahmad al-Khalifa EPA
Zunanji ministri Arabske lige so po današnjem srečanju v Kairu pozvali Združene narode (ZN) in mednarodno skupnost, naj prevzamejo odgovornost do Sirije in sprožijo potrebne ukrepe zoper sirski režim, ki je osumljen napada s kemičnim orožjem.

"ZN in mednarodna skupnost so pozvani, da v skladu z listino ZN in mednarodnim pravom prevzamejo svojo odgovornost z uvedbo potrebnih svarilnih ukrepov" proti sirskemu režimu zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem na obrobju Damaska 21. avgusta. Po mnenju ministrov, ki so se sestali v Kairu, je sirski režim "odgovoren" za omenjeni napad. Po navedbah Washingtona je bilo v domnevnem kemičnem napadu ubitih več sto ljudi, ameriški državni sekretar John Kerry pa je danes zatrdil, da ima Washington dokaz, da je sirski režim uporabil živčni bojni plin sarin.

Savdska Arabija in sirska opozicija sta na današnjem srečanju zunanjih ministrov Arabske lige v Kairu pozvali k letalskim napadom na Sirijo pod poveljstvom ZDA.

Savdski zunanji minister Saud al Faisal in vodja opozicijske Sirske nacionalne koalicije Ahmed Asi al Džarba sta pri tem arabske države pozvala, naj morebitno vojaško posredovanje podprejo. "Prosim vas, da podprete mednarodno posredovanje proti uničujočem vojnem stroju sirskega režima," je Džarba dejal na srečanju. Savdski zunanji minister pa je svojim kolegom v Arabski ligi, ki je sicer glede sirskega konflikta razdeljena, dejal, da bi nasprotovanje vojaškemu posredovanju v Siriji lahko spodbudilo sirski režim, da nadaljuje s svojimi zločini. "Nasprotovanje mednarodnemu posredovanju samo podžiga režim pri njegovih zločinih. Čas je, da mednarodno skupnost opozorimo, naj sprejme svojo odgovornost in izvede svarilne ukrepe proti režimu," je dejal Saud al Faisal.

ZDA v Arabski ligi vidi zaveznico

Zunanji ministri Arabske lige naj bi se sicer srečali šele v torek, da bi razpravljali o morebitnih letalskih napadih na Sirijo pod poveljstvom ZDA zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem na obrobju Damaska 21. avgusta, ki naj bi izvedla sirska vlada.

A srečanje so priredili danes, potem ko je ameriški predsednik Barack Obama dejal, da se zavzema za napad na tarče sirskega režima, a da bo za odobritev prosil ameriški kongres, ki pa je do 9. septembra na počitnicah.

ZDA pa se na Arabsko ligo obrača kot morebitno zaveznico pri vojaškem posredovanju proti sirskemu režimu, a več članic lige temu nasprotuje. Savdska Arabija in Katar, ki sta velika podpornika sirskih opozicijskih upornikov, si želita ostrega posega. Po drugi strani pa so druge arabske države, kot so Irak, Libanon in Jordanija, izključile možnost pridružitve pri posredovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.