Svet
12 ogledov

Arabska pomlad Egiptu ni prinesla želenega

Protest v Egiptu
1/3
Reuters
Danes minevata dve leti, od kar so v Egiptu z oblasti strmoglavili dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka. Obletnica je minila v senci množičnih protestov, ki so že postali nasilni.

Več tisoč Egipčanov je protestiralo proti novi islamistični vladi in predsedniku Mohamedu Mursiju. Pri tem so v več mestih izbruhnili spopadi s policijo, v katerih je bilo po navedbah reševalcev poškodovanih najmanj 110 ljudi.

Več tisoč na trgu

V Kairu, kjer so varnostne sile v pripravljenosti, se je več tisoč protestnikov zbralo na znamenitem trgu Tahrir, v bližini pa je prišlo do niza posamičnih spopadov s policijo. Demonstranti so se odpravili tudi pred predsedniško palačo v predmestju Kaira, kjer jih je policija pregnala s solzivcem.

Protestniki so se v Kairu za krajši čas zbrali tudi pred zgradbo državne televizije in na cesti začasno ustavili promet v obe smeri. Prišlo so tudi pred poslopje ministrstva za informiranje. V bližnje poslopje, kjer ima urade Muslimanska bratovščina, iz katere izhaja Mursi, pa so protestniki metali kamenje.

Spopadli so se policisti in nasprotniki

Že dan pred današnjimi napovedanimi protesti so se v četrtek v bližini trga Tahrir v Kairu spopadli policisti in nasprotniki vlade, ki so želeli podreti betonski zid pred vladno četrtjo. Pri tem je bilo poškodovanih 16 ljudi.

Demonstracije in spopadi s policijo so danes potekali tudi v Aleksandriji na severu države, potem ko so protestniki obkolili policijsko postajo ter vanjo začeli metati kamenje. Policija je odgovorila s streli v zrak in uporabo solzivca. Skupina protestnikov je vdrla v sodišče in blokirala ceste v središču mesta.

V Ismaliji na vzhodu in v Delti Nila na severu države so demonstranti napadali sedež tamkajšnjih lokalnih oblasti, v mestu Damiet pa so poslopje lokalnih oblasti obkolili. V kraju Kaf el Šejk so napadli stavbo sodišča, navajajo očividci. V vseh teh krajih je ob tem prišlo do spopadov s policijo.

Privrženci egiptovskih opozicijskih strank so za "družbeno pravičnost" in proti "vladavini Muslimanske bratovščine" protestirali tudi tudi drugod po Egiptu, med drugim v mestu Suez in kraju Al Ariš na Sinajskem polotoku.

 

Komentarjev 1
  • feferon 20:08 25.januar 2013.

    Svinje se menjajo korita ostajajo. isto kot pri nas....