Svet
83 ogledov

Arabski turisti bi na Jadran prinesli milijarde

Halal turizem EPA
Na Hrvaškem se vse glasneje spominja zanimanje bogatih investitorjev iz arabskega dela sveta za Jadran, ki bi del turistične ponudbe naših sosedov želeli prilagoditi specifičnim zahtevam gostov iz Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Bahrajna, Kuvajta, Katarja. Imajo pa svoje zahteve ...

Hrvaška in njihova turistična ponudba so v arabskem svetu skoraj povsem nepoznana, predvsem v delu bogatih šejkov, naftnih mogotcev in bogatašev, ki na oddih potujejo na Mediteran. Vse glasneje se vendarle omenja zanimanje bogatih investitorjev, piše Slobodna Dalmacija.

Za nepoučene ta zanimanja, nadaljuje omenjeni časnik, pomeni razlog za alarm, češ, da bi naftni kapital utegnil hrvaške zalive in otoke izolirati in jih spremeniti v zaprte oaze, namenjene le bogatim Arabcem, kamor ostali domači ali tuji gostje ne bi smeli.

Za zdaj so takšne bojazni povsem odveč, med drugim tudi zaradi hrvaških zakonov, ki ne dopuščajo zaprtja obale le za eno kategorijo gostov, poleg tega na Jadranu takšnih prostorov izven urbanih naselij, ki bi jih lahko povsem izolirali, enostavno ni.

Kot piše Slobodna Dalmacija je danes glede na svetovne turistične trende jasno, da jadranske obale in otokov v turizmu nikakor ne bi smeli zapirati v smislu "all inclusive" ponudbe za goste iz katerega koli dela sveta, saj se s tem izgublja kontakt gostov z domačini. "Ravno to pa je tisto, kar glede na vse ankete in raziskave turisti na Hrvaškem najbolj cenijo."

Za zdaj skopa ponudba

Hrvaška je sicer - razumljivo - zainteresirana za goste iz arabskih držav, ki iščejo tako imenovane halal usluge, torej storitve, prilagojene gostom muslimanske veroizpovedi. Tudi po mnenju turističnih agencij, specializiranih za goste iz arabskega sveta, je HRvaška primerna za halal turizem, za takšno kategorijo gostov so tudi hrvaški turistični delavci pripravljeni prilagoditi svojo ponudbo. 

A ta ponudba do današnjega dne ni široka; halal certifikat ima le 16 hotelov, 10 zasebnih turističnih objektov in sedem agencij. Za pridobitev omenjenega certifikata morata biti izpolnjena dva osnovna pogoja; to je da se gostom omogoči opravljanje verskih obredov in konzumacijo halal hrane.

Po podatkih Svetovne turistične organizacije je halal turizem hitro rastoči trend, znotraj katerega se na letni ravni obrne okrog 150 miljard dolarjev. Ocene predvidevajo, da bo prihodek s strani takšnih gostov do leta 2020 dosegel 192 milijard dolarjev.

Slobodna Dalmacija navaja še, da da turisti muslimanske veroizpovedi med bivanjem v hotelu, odvisno sicer od njegove kategorije, med drugim zahtevajo ločene bazene za moške in ženske oziroma da pripadniki obeh spolov niso v bazenih ob istem času. Moške lahko masirajo le moški, ženske le ženske maserke.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
  • kapibara 08:42 28.februar 2017.

    Saj si znajo sami otoke zidat..

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 08:30 28.februar 2017.

    A nimajo ti ljudje dovolj svojega morja??? Naj si najprej naredijo red ob Sredozemlju, v Rdecem morju in v Turciji, kjer je vse "halala"

  • valerijakregar 08:16 28.februar 2017.

    že ob omembi besede halal me zmrazi.krutost se prične tu in nadaljuje v vseh ostalih porah družbe.HVALA. NE !!!!!!!!!!!!!!!